Voor veel mensen is een ritje in een bus met open dak en een meertalige audiotour de beste manier om een nieuwe stad te leren kennen, maar Guillaume Ruchon heeft alleen een camera, een statief en zijn twee benen nodig.
Hij legt uit dat hij op zijn laatste reis naar Singapore meteen na aankomst de straatjes van de stad in vluchtte met zijn camera en statief in de hand: “Ik besloot mijn apparatuur en statief mee te nemen en in de avond door de stad te wandelen, zodat ik alles zelf kon ontdekken.”
Er was één deel van de stad dat Guillaume direct aantrok: de jachthaven met zijn moderne façades en heldere lichtjes. De haven was de perfecte locatie om zijn statief neer te zetten en te beginnen met fotograferen.
Hij legt uit: “Voor andere reizen bezocht ik vaak blogs en gebruikte ik Instagram om de beste locaties te vinden om te fotograferen, maar voor deze reis wilde ik gewoon door de straatjes lopen en alles observeren.”
Hij vervolgt: “Ik ontdekte al snel dat de architectuur van Singapore fantastisch is! Ik bleef vooral in de buurt van de jachthaven, omdat ik de skyline, het strand van Marina Bay en de Supertree Grove wilde fotograferen en, natuurlijk, met de reflecties in het water wilde spelen.”
Hoewel de bestemming misschien altijd wel het belangrijkst is geweest om de beste foto's te maken, komt het er bij het maken van echt geweldige foto's altijd op aan dat licht wordt vastgelegd.
"Licht is absoluut belangrijk en een statief is essentieel om uw camera stil te houden, zodat u een lange belichting kunt vastleggen", legt hij uit. "Er moet ook een beslissing worden genomen als het gaat om de witbalans, aangezien verschillende lichtbronnen verschillende soorten gekleurd licht produceren."
Volgens Guillaume kunnen we ons ook uitdrukken door middel van het kleurgebruik in een foto: “Als we met één foto een verhaal willen vertellen, kunnen we de sfeer in het beeld veranderen door bij het aanpassen van de witbalans voor warmere of koelere kleuren te kiezen.”
Op zijn reis naar Singapore nam Guillaume zijn geliefde Sony α7R III, de FE 16-35 mm f/2.8-lens en de 24-105 mm f/4 G OSS-lens mee.
Guillaume zegt hierover: “De FE 16-35 f/2.8 GM-lens is mijn favoriete keuze voor architectuur- en landschapsfoto's. Hij is niet te breed en de vervorming is minimaal. Als je inzoomt naar 35 mm, kun je nog steeds met f/2.8 fotograferen en prachtige resultaten behalen wat betreft scherpte en definitie.”
Like many other photographers, the key reason for the Sony α7R III is the incredible 42.2 megapixel resolution. “I can’t live without it” says Guillaume “the detail is awesome for editing and also when cropping.” With so much detail it can be tempting to set the highlights and shadows to -100 and +100 to show as much as possible, but Guillaume advises those starting out to learn how to use tone curves in your editing software to adjust the brightness and contrast. “It is much more creative than simply adjusting the highlights and shadows, but it also harder to learn how to use successfully”, he says.
De hoge resolutie en het dynamische bereik zijn niet de enige functies van de α7R III die nuttig zijn bij het maken van stadsbeelden in het donker. Guillaume vertelt: “Iets dat me ook enorm hielp bij het maken van nachtfoto's in Singapore, was de vergrotingsfactor van 12,4.” Hij gebruikt vaak de elektronische zoeker om bij weinig licht nauwkeurig scherp te stellen. “Als ik de zoomfunctie samen met focus peaking gebruik, weet ik zeker dat mijn foto's perfect scherp en helder worden.”
Elke stad biedt Guillaume nieuwe mogelijkheden om te verkennen en nachtfoto's te maken. Maar is hij niet bang dat hij zich gaat vervelen? “Haha, nooit!” reageert hij. “Het weer en de seizoenen veranderen voortdurend, en vaak het licht ook. Bovendien veranderen mijn foto's ook naarmate ik mezelf en mijn stijl verder ontwikkel. Er valt altijd genoeg te ontdekken.”