melanie latooy die lacht terwijl ze haar ZV-1 met uitgestrekte arm vasthoudt

Een kijkje in mijn wereld met de ZV-1

Melanie Latooy

“Ik weet nooit hoe mijn dag zal lopen. Er kan ineens iets onverwachts gebeuren. Dan pak ik mijn camera en begin ik met filmen.”

Melanie uploadt op haar YouTube-kanaal maar liefst twee video's per week, dus het is belangrijk dat haar camera in haar leven en in haar handtas past. “Ik leg mijn dagelijks leven vast en maak video's over alles wat ik interessant vind. Ik praat over mode, beauty, reizen en lifestyle en ik neem mijn camera overal mee naartoe”, legt ze uit.

Bij vloggen ligt de nadruk op verhalen vertellen en het vastleggen van het dagelijks leven. Hiervoor heb je een andere camera nodig dan wanneer je bijvoorbeeld een film maakt, waarbij vaak veel accessoires worden gebruikt. “Hij mag niet te veel wegen”, zegt Melanie over haar ideale camera. Ze lacht: “Ik wil geen camera die zo zwaar is dat mijn arm tijdens het vloggen gaat slapen!” Melanie vervolgt: “Als je vlogt, film je jezelf door de camera op een armlengte afstand te houden, dus ik heb een camera met goede grip nodig zodat ik hem stevig kan vasthouden en hij niet uit mijn hand glijdt.”

Jezelf filmen is niet zo makkelijk als het misschien lijkt wanneer je de uiteindelijke vlogs ziet. Het is dan ook fijn als een camera over zo veel mogelijk functies beschikt waardoor Melanie minder over de camera en instellingen hoeft na te denken, zodat ze zich volledig kan richten op het verhaal dat ze wil vertellen. “Het is belangrijk dat mijn gezicht de hele tijd scherp is. Ik moet mezelf op een natuurlijke manier kunnen filmen en dat lukt niet als mijn gezicht onscherp is. Daarnaast is het belangrijk dat de kleuren er echt en natuurlijk uitzien, dus niet nep.”

Melanie heeft de afgelopen weken de nieuwe vlogcamera van Sony uitgeprobeerd. De ZV-1 is speciaal ontwikkeld voor contentmakers zoals zij. Dankzij de uitstekende scherpstelling, beeldkwaliteit, stabilisatie en audio kan iedereen met deze camera video's maken en zijn eigen verhaal vertellen.

Voorzijde van een Sony ZV-1-camera waarop een windjammer is bevestigd
“Een van de eerste dingen die me opvielen toen ik de Sony ZV-1 begon te gebruiken, is de snelheid waarmee de camera scherpstelt. Ik houd vaak producten dicht bij de lens om ze aan kijkers te laten zien en het kan even duren voordat de camera daarop scherpstelt,” legt Melanie uit, “maar de nieuwe camera schakelt heel snel over als ik van mijn gezicht naar een product ga. De camera beschikt over realtime eye-autofocus, dus hij volgt mijn gezicht en ogen automatisch en zorgt ervoor dat die altijd scherp zijn. Dankzij de automatische belichting wordt ook de helderheid voortdurend aangepast zodat mijn gezicht goed zichtbaar is. Deze functies en de beeldkwaliteit zijn allemaal ontwikkeld om gezichten er zo goed mogelijk uit te laten zien tijdens het filmen.”

Melanie is altijd onderweg, dus ze filmt met de hand en gebruikt nooit een statief of stabilisator. “Het is heel belangrijk dat beelden rustig ogen. Ik vind het niet fijn om naar schuddende beelden te kijken en wil mijn kijkers dat ook niet aandoen”, zegt Melanie. Gelukkig heeft de ZV-1 een ingebouwd stabilisatiesysteem. “De stabilisatie is heel goed”, vertelt ze. “Ik kan met de camera rondlopen en de beelden gaan dan niet schokken of haperen. Dat is een groot pluspunt van deze camera, want zoiets wil je echt voorkomen als je vlogs maakt.”

Melanie Latooy die een Sony ZV-1 op een armlengte afstand houdt

Dankzij de functies van de camera hoeven vloggers nooit meer een shot te missen, maar ze moeten wel leren hoe ze de camera snel kunnen bedienen en gebruiken.

“De ZV-1 is heel licht en compact, waardoor ik hem makkelijk overal mee naartoe kan nemen”, vervolgt Melanie. “Ik hoef me niet druk te maken over de instellingen, want de automatische standaardinstellingen zijn bijna altijd goed. Als ik wel iets wil aanpassen, is dat ook zo gebeurd. Ik hoef niet eindeloos door menu's te bladeren en je kunt bijna alle opties heel eenvoudig in- en uitschakelen, waaronder de optie om de achtergrond te vervagen. Zelfs de opnameknop is een grote, rode knop. Dat is erg handig, want mensen vragen me altijd welke knop ze moeten indrukken als ik ze mijn camera geef om me te filmen.”

Veel beginnende contentmakers denken niet aan audio en gebruiken vaak de kleine, ingebouwde microfoon van hun camera of telefoon. Toch is het geluid net zo belangrijk als de beeldkwaliteit van een video. De ZV-1 heeft een hoogwaardige microfoon die menselijke stemmen versterkt.

“Ik was erg verrast over de geluidskwaliteit van de camera”, zegt Melanie. “Het geluid is heel helder en prettig om naar te luisteren. De meegeleverde windkap is ook een enorm pluspunt. Die kun je gemakkelijk op de microfoon plaatsen om het ruisen van de wind tegen te houden. Als je wilt, kun je natuurlijk ook altijd nog een specialistischere microfoon gebruiken.”

Met al deze speciale functies voor vloggers is het niet verrassend dat Melanies eerste indruk van de camera heel positief is: “De ZV-1 biedt een combinatie van uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, waardoor ik mijn hele leven gemakkelijk kan vastleggen. Ik kan niet wachten om deze camera elke dag te gaan gebruiken!”

Uitgelichte producten

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd