weerspiegeling van een berg in het stille water van het lago d'antorno

FE 35 mm f/1.4 GM-lens: Bij elk licht en in elk weer

Stefan Liebermann en Dennis Schmelz

sony 35mm f/1.4 G master

Sony-ambassadeurs Stefan Liebermann en Dennis Schmelz zijn twee van de eersten ter wereld die de nieuwe FE 35 mm f/1.4 G Master-lens mochten uitproberen. Dit model bleek inspiratie te bieden voor zowel stills als videoprojecten.

ochtendlicht dat op een boom in de hintersee valt

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 400

Deze lens biedt fotografen en videografen nieuwe creatieve mogelijkheden. Dankzij het extra grote diafragma, de natuurlijke weergave en de uitstekende beeldkwaliteit die samenkomen in een lichte behuizing met weerbestendige afdichting, heeft deze lens voor ieder wat wils. Dennis liet zich, met zijn achtergrond op het gebied van reizen, reclame en muziekvideo’s, door de FE 35 mm f/1.4 GM-lens inspireren om bij weinig licht een cinematische, korte film te maken met sterke americana-invloeden.

“Ik wilde de nieuwe functies van de lens optimaal benutten,” legt hij uit, “en een verhaal maken dat ik alleen met behulp van deze lens kon vertellen. Voor mij is 35 mm een perfecte brandpuntsafstand voor films. Je kunt de lens voor verschillende subjecten gebruiken en hij zorgt voor een filmisch gevoel. De lens is niet te breed, maar creëert toch een ruimtelijk beeld en hij is ideaal voor shots van mensen. Wat misschien nog wel het beste is: het diafragma van f/1.4 leverde een prachtig bokeh-effect op en zorgde ervoor dat we met het sfeervolle, natuurlijke licht konden werken.”

De FE 35 mm f/1.4 GM heeft een fysieke diafragmaring die je met een knop op de cilinder kunt uitschakelen als je films schiet, dus je kunt deze lens zowel voor stills als voor videobeelden gebruiken. Dennis vertelt enthousiast: “Dat betekent dat je bijna onzichtbaar van diafragma kunt wisselen, de focus kunt verscherpen of verbreden op basis van het verhaal dat je probeert te vertellen, en de belichting kunt aanpassen.” Hij licht toe: “Dat is voor mij als videograaf heel fijn, want zo zijn er geen harde overgangen die de kijker uit het moment kunnen halen. De beelden lopen heel soepel en natuurlijk in elkaar over.”

dennis schmelz houdt zijn alpha 7s3 boven zijn hoofd terwijl hij een band op het podium filmt

© Christopher Schmid

Dennis gebruikte de AF met gezichtsherkenning van zijn α7S III en was ook onder de indruk van de scherpstelsnelheid, de precisie en de geruisloze werking van de FE 35 mm f/1.4 GM. Hij legt uit: “De lens heeft een wrijvingsloze, lineaire XD-motor, dus de AF was indrukwekkend snel en nauwkeurig. We hebben maar zes shots met handmatige scherpstelling gemaakt. Voor alle andere shots gebruikten we gezichtsherkenning op f/1.4 en dat ging zonder slag of stoot.” Dennis maakte zijn korte film ‘s avonds op straat in dramatisch, regenachtig weer, maar dankzij de weerbestendige afdichting was de FE 35 mm f/1.4 GM-lens hier goed tegen opgewassen. Het lichte ontwerp zorgde er bovendien voor dat Dennis de camera volledig vrij kon bewegen op een gimbal. Hij vertelt: “Niemand wil een lens die je beperkt in je werkwijze, maar de FE 35 mm f/1.4 GM doet juist het tegenovergestelde. Tijdens het filmen regende het erg hard en de lens werd behoorlijk nat, maar dat was geen probleem! Ook het geringe gewicht is een enorm pluspunt. Hij is met slechts 524 gram zo veel draagbaarder dan andere lenzen van 35 mm met een snel diafragma die ik heb gebruikt.”

ochtendlicht dat zacht op een berg aan het lago d'antorno schijnt met een serene weerspiegeling in het stille water

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/15s @ f/8.0, ISO 100

Voor natuur- en landschapsfotograaf Stefan, die gespecialiseerd is in nachtfoto’s, was de FE 35 mm f/1.4 GM echt iets nieuws. Maar hij was al snel om. Stefan legt uit: “Normaal gesproken gebruik ik bredere lenzen, zoals modellen van 16 of 20 mm, en ik vroeg me aanvankelijk af wat deze lens voor me kon betekenen. Dat werd echter al snel duidelijk. De lens bleek een uitstekend hulpmiddel om de natuur op een andere manier in beeld te brengen. Ik focus vaak op de voorgrond, maar met deze lens van 35 mm keek ik meer naar het midden en naar de lucht, dus dat gaf me een fris, nieuw perspectief.”

een rij bootjes die in een bergmeer liggen aangemeerd

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/9.0, ISO 250

Hoewel de weergave nieuw was voor Stefan, is de optische kwaliteit precies waar hij al op had gehoopt. De FE 35 mm f/1.4 GM-lens heeft één ED-element (extra-low dispersion) en twee XA-elementen (extreme aspherical), een Nano AR II-coating en een afgerond diafragmaontwerp met 11 bladen. Hierdoor worden beelden buitengewoon helder, zelfs in uitdagende lichtomstandigheden. Stefan legt uit: “Met deze lens wordt het beeld van rand tot rand goed scherp.”

Hij vervolgt: “Hij is helemaal open op f/1.4 wonderbaarlijk goed geschikt voor mijn nachtfoto's van de lucht, maar ik hoef het diafragma niet altijd helemaal open te zetten. Vooral niet als ik 's nachts een sterrenvolger gebruik of als ik in de schemering of bij zonsopkomst en zonsondergang normale landschapsfoto's maak. Ook als ik een kleiner diafragma gebruik, zoals f/2.8 of f/3.5, zie je nog steeds geen vignettering, coma of aberratie.”
strepen van de remlichten van auto's op een bergweg met een pittoresk kerkje op de achtergrond

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Stefan heeft ook veel ervaring met panoramalandschappen en ontdekte dat de lens ook daarvoor uitstekend geschikt is. Op 35 mm ontstaat minder vervorming dan bij bredere brandpuntsafstanden, dus Stefan voegde een aantal beelden samen tot één panoramafoto met een enorm hoge resolutie. Hij legt uit: “Als ik meer in de voorgrond wilde opnemen of een breder plaatje wilde, maakte ik gewoon een aantal shots op 35 mm. De AF-vergrendeling van de nieuwe lens was hiervoor ideaal, want zo kon ik de scherpte in elk shot behouden.”

zonsopkomst boven de hintersee met bergen en bomen die in het water worden weerspiegeld

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Net als Dennis vindt Stefan het geringe gewicht van de FE 35 mm f/1.4 GM een enorm voordeel. “Het is geweldig dat ik met mijn α7 III, een 24 mm f/1.4 GM-lens en deze nieuwe lens zo op pad kan. Hiermee kan ik moeiteloos heuvels en bergen beklimmen met mijn tent. Ik weet zeker dat ik deze lens nog veel ga gebruiken.”

sony alpha 7 III op een statief met een berglandschap op het achterste scherm

© Stefan Liebermann

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Duitsland

"Dit is een heel bijzonder soort fotografie: niet zichtbaar met het blote oog, maar wel echt."
Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Duitsland

"Er is altijd een verhaal om te vertellen en een nieuw perspectief om te ontdekken"

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

U hebt u geabonneerd