kate hopewell smith sony alpha 9 bruid en bruidegom met hun gezicht naar het raam in perfecte symmetrie

A Touch of Finesse

Kate Hopewell-Smith

Kate Hopewell-Smith’s weg naar fotografie was anders dan die van veel andere fotografen. Na haar studie beeldende kunst en kunstgeschiedenis aan de universiteit werkte ze in de media-industrie, maar alles veranderde toen ze moeder werd. Kate ging op zoek naar een nieuwe passie en een manier om aan de wereld van kantoren en forenzen te ontsnappen.

kate hopewell smith sony alpha 9 gezin met twee jonge kinderen poseert in het park voor een portret

© Kate Hopewell-Smith | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/4.0, ISO 320

“We hadden thuis een oude filmcamera. Hierdoor werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Maar het digitale tijdperk was toch echt begonnen, dus ik vroeg voor kerst een DSLR en begon vanaf dat moment als hobby met fotograferen. Daarna volgde ik aan de open universiteit een thuisstudiecursus met de titel 'The Art of Photography'. Er werd niet in detail ingegaan op het gebruik van de camera, maar het ging meer om compositie en kleur. Ik realiseerde me dat er veel raakvlakken waren met de beeldende kunst die ik aan de universiteit had bestudeerd, maar dat het medium alleen anders was. Het klinkt vreselijk, maar ik heb het altijd interessant gevonden dat fotografie gewoon sneller is, directer. Je krijgt snel het gewenste resultaat en dat geeft een bevredigend gevoel.”
kate hopewell smith sony alpha 9 bruid bewondert haar boeket voor de huwelijksceremonie

© Kate Hopewell-Smith | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 250

De jaren die Kate aan de universiteit doorbracht tijdens haar studie beeldende kunst en kunstgeschiedenis, kwamen goed van pas toen ze aan haar fotografiecarrière begon. Ze heeft hier nuttige vaardigheden opgedaan die ze nog steeds gebruikt in haar werk. “Ik haal veel inspiratie uit de wereld van de beeldende kunst”, zegt ze. “Er zijn veel raakvlakken tussen visuele compositie en de dingen die ik heb geleerd over kunstgeschiedenis. Sommige mensen zijn instinctief beter in het creëren van een beeld, maak ik denk dat iedereen kan leren hoe composities werken. Hier wordt hun werk beter van. Ik geloof echt dat elke fotograaf beter wordt als hij de basisprincipes van compositie leert.”

kate hopewell smith sony alpha 9 bruidspaar poseert na de ceremonie voor een raam voor een formele foto

© Kate Hopewell-Smith | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/5.0, ISO 50

Kate legt uit dat licht voor haar het belangrijkste element is in haar foto's: “Als je weet hoe het licht werkt, weet je wat je met de lichtbalans moet doen. Daarmee krijg je controle over de foto en dat is spannend. Ik weet hoe ik het licht wil fotograferen en hoewel dat soms lastig is omdat ik op locatie werk, is dat juist het leukste onderdeel van het fotografieavontuur: de ontdekkingstocht.”

Kate gebruikt het licht in al haar foto's van mensen op een constante manier. Of het nu om een individueel portret, een familiefoto, boudoirfoto's of een trouwreportage gaat: elke foto is een weerspiegeling van haar eigen, unieke stijl en een toonbeeld van haar herkenbare lichtgebruik en haar achtergrond in de beeldende kunst. Haar foto's zijn stuk voor stuk een kunstwerk dat het waard is om op te hangen en te worden bewonderd.

kate hopewell smith sony alpha 9 bruidegom trekt voor aanvang van de ceremonie de stropdas van een bruidsjonker recht terwijl de vader toekijkt

© Kate Hopewell-Smith | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/3.2, ISO 640

Kate werkt bij het maken van trouwfoto's samen met haar man en legt uit dat het hun taak is om een verhaal te vertellen, maar dat hun filosofie heel anders is dan die van documentairefotografen. “Wij maken niet alleen foto's, maar maken zelf momenten”, zegt ze. “Ik vertel de mensen waar ze moeten staan en probeer ze in het mooiste licht te fotograferen dat ik kan vinden. We fotograferen dus niet zomaar wat er gebeurt, maar creëren een moment.”

kate hopewell smith sony alpha 9 bruid en bruidegom met hun gezicht naar het raam in perfecte symmetrie

© Kate Hopewell-Smith | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

Qua materiaal vertrouwt Kate op twee Sony α9’s om mee te fotograferen. Deze bieden haar een ideale combinatie van formaat en snelheid, zowel qua autofocus als opnamesnelheid. “Ik zocht ook een camera met twee kaartlezers. Als ik bruiloften fotografeer, heb ik dat gewoon echt nodig.”

Kate heeft een aantal favoriete lenzen: “Ik gebruik de Sony G Master-lenzen voor alle shoots met mensen. Ik heb de FE 70-200mm f/2.8 GM, de FE 24-70mm f/2.8 GM en de 85mm f/1.4 GM. Ik gebruik ook de macrolens FE 50mm f/2.8, maar die is eigenlijk alleen voor close-ups.”

kate hopewell smith sony alpha 9 bruid en bruidegom omhelzen elkaar na de ceremonie

© Kate Hopewell-Smith | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 160

De overstap van DSLR naar spieggeloze camera's heeft veel invloed gehad op de manier waarop Kate foto's maakt. “Ik gebruikte eerst een DSLR en er zijn nu functies waar ik niet meer zonder kan”, vertelt ze. “Het is geweldig dat je de uiteindelijke foto in de zoeker kunt zien voordat je hem neemt, en dankzij de Eye-AF kan ik de camera op elke gewenste manier vasthouden en toch scherpstellen op het oog.”

kate hopewell smith sony alpha 9 bruid die voor de ceremonie met de ogen dicht van een momentje rust geniet

© Kate Hopewell-Smith | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/400s @ f/1.8, ISO 200

“Ik vond de overstap van DSLR naar spiegelloos heel makkelijk. Het voelt een beetje alsof je een auto koopt waarin je nog nooit hebt gereden: eerst een beetje onwennig, maar na een paar keer ben je er helemaal aan gewend. Ik denk dat het heel vreemd zou voelen om nu weer terug te gaan en de belichting niet meer te kunnen bekijken, dat is inmiddels zo vanzelfsprekend geworden. Die functie zou ik heel erg missen.”

Uitgelichte producten

Kate and Brent Kirkman

Kate and Brent Kirkman | UK

"Ik achtervolg altijd het licht. Licht maakt gewone dingen tot iets magisch." - Trent Parke

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd