Man op skateboard die een sprong maakt

Voorlopen op de rest

Bertrand Bernager

“Vaak is straatfotografie een spel tussen jou en je onderwerp”, aldus Bertrand Bernager. “Soms loop je gewoon door de stad zonder dat je een doel voor ogen hebt, op zoek naar een interessant shot. Het kan ook zo zijn dat je op zoek bent naar een goede plek met geweldig licht en je vervolgens geduldig moet wachten tot iemand in erin stapt. Zoals een acteur die het toneel oversteekt. Deze lenzen zijn hier perfect voor.”

Mensen die over een parkeerplaats lopen met harde schaduwen

© Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/500s @ f/8.0, ISO 200

Bertrand, die straatbeelden schiet van zijn thuisstad Parijs tot over de hele wereld, heeft het over drie nieuwe Sony lenzen, specifiek de FE 24mm f/2.8 G, de FE 40mm f/2.5 G en de FE 50mm f2/.5 G. Wat hebben ze toegevoegd aan zijn werk?

Gebouwen in parijs met zachte schaduwen op de muur

© Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/320s @ f/11, ISO 100

“Normaal gebruik ik een mix van prime- en zoomlenzen voor mijn straatbeelden”, legt hij uit. “Inclusief de FE 16-35mm f/2.8 GM, FE 24mm f/1.4 GM en de FE 55mm f/1.8 ZA. Deze nieuwe lenzen passen dus prima bij de brandpuntsafstanden die ik gebruik. Ze zijn zeer compact, maar zijn uitgerust met dezelfde features als de top G-lenzen. Zoals de dubbele lineaire autofocus motoren en de handmatige diafragmaringen. Die zijn voor mij heel belangrijk omdat ik graag handmatig schiet en op een primelens voelt het gewoon goed.”

Bertrand richt zich op de combinatie van architectuur en mensen in zijn fotografie, wat leidt tot een geweldig effect. En dat zie je aan de beelden die hij maakte met de nieuwe lenzen. In zijn werk speelt hij met het contrast tussen menselijke vormen, die nog kleiner lijken door de tegenstelling met de architectuur en ontworpen ruimtes of uitgelicht door het zonlicht in de diepe, stadse ravijnen. “Het is één van mijn favoriete manieren om vast te leggen hoe mensen zich verhouden tot de stad”, legt hij uit, “en met een set lichtgewicht primelenzen van topkwaliteit wordt het nog gemakkelijker.”

Stel dat de weg oversteekt in fel zonlicht

© Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 40mm f/2.5 G | 1/640s @ f/5.6, ISO 100

“Met deze nieuwe lenzen,” vervolgt hij, “heb ik geëxperimenteerd met zwaar contrast tussen de zon en schaduw, zoals een donkere weg met een klein straaltje licht. Natuurlijk zijn er vanwege de pandemie minder mensen op straat, maar door de combinatie van licht en schaduw voelen ruimtes nog leger aan en krijgen mensen haast een iconische status, gevangen in de geometrische vormen van de stad.”

3 Parijse gebouwen met verschillende texturen

© Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 40mm f/2.5 G | 1/640s @ f/5.0, ISO 100

Door de nieuwe 24mm, 40mm en 50mm te gebruiken om deze ruimtes vast te leggen, heeft hij gemerkt dat de 40mm een spannende nieuwe invalshoek geeft. “Dit is de eerste 40mm van Sony, met een perfecte mix van de andere twee lenzen. Niet alleen ideaal voor straatfotografie, maar ook bijna de perfecte standaardlens voor de full-frame Alpha camera’s. En met asferisch en extra lage dispersion elementen hebben ze ook een ongelooflijke scherpte.”

Omdat Bertrand voortdurend door de stad reist en schiet zonder statief is gewicht heel belangrijk. In dat opzicht zijn de nieuwe lenzen ook bevrijdend voor hem.

"Ze hebben allemaal hetzelfde lichtgewicht body-ontwerp, legt hij uit, "ze zijn even groot en gemaakt van metaal van topkwaliteit met een mooi vintage design. Van veraf lijkt het bijna op een filmcamera. Ze hebben zelfs hetzelfde formaat filter van 49mm, dus je hoeft niet meerdere filters mee te nemen. Doordat je niet met al dat glas hoeft te slepen is het een stuk comfortabeler."
Goudkleurig statief bovenop een parijs gebouw badend in licht

© Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 50mm f/2.5 G | 1/100s @ f/8.0, ISO 200

“En dan is er natuurlijk nog het formaat,” vervolgt hij. “Doordat de lenzen kleiner zijn, kun je met een compactere tas op pad en je hebt een camera in je handen die kleiner lijkt. Als je bezig bent met straatfotografie dan moet je discreet zijn, als een ninja. Bijna onzichtbaar, zodat je mensen kunt observeren en vastleggen zonder dat je hun gedrag beïnvloedt. Ook moet je stil kunnen zijn, dus de lineaire motoren maken echt een verschil. Hetzelfde geldt voor de diafragmaring, die je kunt ‘ontklikken’. Dit is voornamelijk voor video, maar het helpt ook bij straatportretten.”

Roze bloesem in een boom

© Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Als laatste, en misschien wel belangrijkste punt, hebben de nieuwe Sony primelenzen Bertrand weer verbonden met de stad. “Parijs is zo’n bruisende stad, die nu bijna een spookstad lijkt. In eerste instantie had ik geen zin om deze veranderingen vast te leggen, maar toen realiseerde ik me dat straatfotografie in deze tijd een belangrijk historisch document oplevert. Voor mij was het relevant dat ik dicht bij mezelf bleef als fotograaf, nieuwsgierig en creatief. Deze lenzen hebben me geïnspireerd, zodat ik het kon doen op mijn manier.”

Uitgelichte producten

Bertrand Bernager

Bertrand Bernager | France

"Ik probeer door middel van fotografie het licht te volgen, de beweging te sublimeren en het moment vast te leggen."

Gerelateerde artikelen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd