albert dros die bovenop een berg staat met zijn sony a7rm5

Alpha 7R V | Madeira verkennen

Albert Dros

Mijn naam is Albert Dros, ik kom uit Nederland en ik ben professioneel landschapsfotograaf en Sony Europe ambassadeur. Het is al jarenlang mijn doel om onze prachtige planeet op spectaculaire wijze te fotograferen, zodat mijn publiek de natuur om ons heen waardeert. Ik sta bekend om mijn unieke stijl en passie voor het maken van de beste foto’s, waar ik ook op reis ben. Om de Alpha 7R V te testen reisde ik naar Madeira, om je een ander beeld te geven van dit prachtige, overvloedige eiland.

rotsformatie voor de kust van madeira © Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 90s @ f/9.0, ISO 100

Je was een van de eerste fotografen die de Alpha 7R V heeft getest. Wat waren je eerste indrukken en welke functies sprongen eruit voor jou?

Toen Sony me vroeg of ik de nieuwe Alpha 7R V wilde testen, was ik superenthousiast. Ik gebruik mijn Alpha 7R IV al jaren en deze camera heeft me nooit in de steek gelaten wanneer ik op jacht was naar prachtige foto’s. Maar de technologie heeft zich verder ontwikkeld en ik had behoefte aan een upgrade. En dat is precies wat deze camera mij biedt: in mijn beleving is hij op alle fronten beter. Het scherm met vier assen, dat geen enkele andere camera van Sony heeft, is simpelweg perfect. De nieuwe behuizing die is gebaseerd op de Alpha 1, het menu en de verbeterde interne stabilisatie zijn precies de aanpassingen die ik nodig heb om mijn creativiteit naar een hoger niveau te tillen. De full-frame sensor met 61 megapixels is natuurlijk het belangrijkste pluspunt en zelfs die hebben ze geperfectioneerd met een betere witbalans en kleurprecisie. Dat is goud voor landschapsfotografie.

Maar het zijn juist de kleinere nieuwe functies die me ervan hebben overtuigd dat deze camera echt perfect is voor mijn werk. De mogelijkheid om langer dan dertig seconden te fotograferen zonder afstandsbediening, bijvoorbeeld. Daar zat ik al een tijd op te wachten en dat laat zien dat Sony echt zijn best doet om de functies te implementeren die we nodig hebben. Verder is er de nieuwe functie focus-bracketing, waarmee ik met verschillende focuspunten kan fotograferen en deze foto’s tijdens de nabewerking kan stapelen. Zo wordt het beeld perfect scherp, zowel in de voor- als in de achtergrond. Voor mijn foto’s maak ik veel gebruik van focus-stacking. Ik denk dat dit baanbrekend zal zijn voor landschapsfotografen die een camera van Sony hebben.

albert dros die op het scherm van zijn sony a7rm5 kijkt

Hoe helpen deze functies bij het soort fotografie dat jij en anderen in jouw werkveld beoefenen? Hoe beïnvloeden ze het?

Dankzij dit soort technologische verbeteringen kunnen fotografen zich nog meer concentreren op de creatieve ervaring. Zeker voor iemand als ik, die graag technische foto’s maakt in het veld, geeft deze camera me meer opties om mee te experimenteren. Dat vind ik geweldig.

Om je een voorbeeld te geven: ik neem niet altijd een statief mee, maar soms zie ik iets interessants waarvoor ik focus-stacking nodig heb. Normaalgesproken zet ik mijn camera op een statief en selecteer ik handmatig de focuspunten voor elke foto. Maar met de functie focus-bracketing en de verbeterde interne stabilisatie van de Alpha 7R V kan ik vanuit de hand fotograferen en de camera al het werk laten doen. Tijdens de nabewerking moet ik de foto’s handmatig uitlijnen (ik kan natuurlijk niet bij elke foto exact dezelfde compositie maken) en ze vervolgens stapelen. Dit is slechts een kleine toevoeging ten opzichte van de grote verbeterpunten van deze camera, maar het ontgrendelt zoveel mogelijkheden voor mijn avonturen dat ik er heel blij mee ben.

een kleine waterval in een bos © Albert Dros | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/30s @ f/7.1, ISO 800

De Alpha 7R V is gemaakt om professionals de beeldkwaliteit, bediening en autofocus te bieden die ze nodig hebben om hun projecten uit te voeren, hoe uitdagend deze ook zijn. Denk je dat dit doel is bereikt?

Deze camera is een perfecte allround camera met hoge resolutie die meer kan dan je zou verwachten. Het is simpelweg de beste keuze als resolutie je topprioriteit is. De camera kan zelfs in 8K filmen! Uiteraard is het belangrijkste doel om landschapsfotografen zoals ik te ondersteunen bij het fotografen van allerlei uitdagende projecten op verschillende locaties. Wat dat betreft is de camera geslaagd en innovatief.

Ik weet zeker dat de nieuwe autofocus met AI-technologie baanbrekend zal zijn voor velen. Verder zal deze camera onmisbaar zijn voor fotografen dankzij de toevoeging van meer functies en de verbeterde betrouwbaarheid, zeker voor wildlifefotografen. De mogelijkheden van deze technologie zijn eindeloos en ik hoop dat Sony deze verder zal blijven verfijnen.

sony alpha 7rm5 op een statief met het scherm in beeld

Lenzen en accessoires zijn ook belangrijk bij het creëren van beelden. Welke lenzen en accessoires van Sony heb je gebruikt tijdens het testen en waarom?

Voor mijn shoot in Madeira heb ik voornamelijk de G Master-zoomlenzen gebruikt: 12-24mm f/2.8, de relatief nieuwe 24-70mm f/2.8 II en de 70-200mm f/2.8 II, zodat ik zoveel mogelijk brandpuntsafstanden tot mijn beschikking had. Kort samengevat presteerde alles zoals ik had verwacht. Erg scherp en responsief en perfect in combinatie met de geweldige sensor met 61 megapixels.

Wat ik interessanter vond was de verbeterde beeldstabilisatie in combinatie met de stabilisatie van de Sony G Master-lenzen. Ik heb een vrij vaste hand, dus ik kan met mijn Alpha 7R IV fotograferen met vrij lange sluitertijden, maar met de Alpha 7R V kon ik nog een stap verder gaan. Ik heb zelfs stromend water gefotografeerd met sluitertijden die ongeveer een halve seconde langer waren dan de sluitertijden van de 7R IV. Na een aantal pogingen waren de foto’s scherp en dat is echt geweldig.

uitzicht op een dorpje vanaf een hoge berg © Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

Welk advies zou je geven aan professionals die jou en je werk bewonderen?

Het belangrijkste bij fotografie is dat je plezier hebt in wat je doet. Omarm het proces van beter worden en je eigen stijl ontdekken en vergeet ook niet van de natuur te genieten als je landschaps- of outdoorfotograaf bent.

De Alpha 7R V is een geweldige (zo niet de beste) camera voor landschapsfotografie, maar ik wil benadrukken dat je niet altijd de beste camera nodig hebt om de beste foto’s te maken. Vergeet niet dat ik een aantal van mijn beste foto’s met mijn oudere camera’s van Sony heb gemaakt. Al deze camera’s van Sony krijgen het voor elkaar!

Ik wil Sony bedanken voor de mogelijkheid om als een van de eerste fotografen de nieuwe camera uit te proberen. En als je dit leest en vragen hebt, neem dan gerust contact met me op via mijn website. Ik vind het leuk om aanbevelingen te doen of vragen te beantwoorden.

Uitgelichte producten

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Mijn obsessie: elke keer het perfecte shot maken"

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd