bruidspaar onder een stenen boog

Authentieke trouwfoto's

Kate Kirkman

“De foto's die ik maak, worden herinneringen”, legt fotograaf Kate Kirkman uit. “Een bruiloft is de belangrijkste dag in het leven van een stel en als je terugdenkt aan die dag, denk je aan de momenten op de foto's en worden ze echt. Je herinnert je de geluiden, de geuren, de emoties. Zonder die foto's kunnen de herinneringen vervagen. De foto's fungeren als visuele triggers voor je herinneringen, dus de fotograaf heeft een behoorlijk grote verantwoordelijkheid.”

bruid en bruidegom die elkaars hand vasthouden op een veld © Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 85mm f/1.8 | 1/320s @ f/3.5, ISO 64

Voor Kate is haar vertrouwde Sony Alpha 9 II het perfecte hulpmiddel om al deze herinneringen vast te leggen. Ze legt uit: “Dit is een geweldige camera voor trouwfoto's. Ik gebruik hem samen met de FE 24-70mm f/2.8-, de FE 135mm f/1.8- en de FE 70-200mm f/2.8 G Master-lens. En ik heb ook de FE 85mm f/1.8-lens en de FE 50mm f/2.8-macrolens, waarmee je al die kleine details perfect kunt vastleggen.”

close-up van bruidspaar dat elkaars hand vasthoudt © Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 85mm f/1.8 | 1/320s @ f/3.5, ISO 125

Kate vertelt ons: “Stellen zijn op zoek naar authenticiteit in hun trouwfoto's. Ze willen op een oprechte manier laten zien hoeveel ze van elkaar houden. Daarom bespreek ik twee dingen met het stel. Om te beginnen: fysieke aanraking. Vaak zeg ik tegen de bruidegom dat je aan zijn aanrakingen moet kunnen zien dat het om zijn bruid gaat en niet zijn zus. Het tweede wat ik bespreek, is expressie. Ik vraag het stel vanbuiten te laten zien hoe ze zich vanbinnen voelen. Natuurlijk moet het bruidspaar ook bewust in het moment aanwezig zijn. De bruidegom moet dus niet met zijn gedachten zitten bij wat hij in zijn toespraak gaat zeggen!”

knuffelend bruidspaar op een balkon © Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/6.3, ISO 5000

Als je soms maar twintig minuten de tijd hebt om de benodigde foto's te schieten, moet je zo snel en flexibel mogelijk te werk gaan. Kate fotografeert samen met haar man Brent en samen werken ze zo soepel mogelijk om zo veel mogelijk vast te leggen. Kate zegt: “De Alpha 9 II helpt me absoluut sneller te fotograferen en meer ontspannen te werken. Ik moedig het stel meer aan om te lopen en bewegen dan toen ik nog een DSLR gebruikte. De Alpha is zo efficiënt in het scherpstellen, of ik nou de ongelofelijk nauwkeurige eye-autofocus gebruik of standaard continue focustracking. Deze functies geven zowel mij als het bruidspaar meer vrijheid en dat levert veel natuurlijkere foto's op. Ik kan creatief zijn met brandpuntsafstanden en diafragma's zonder me zorgen te hoeven maken over onscherpe foto's. Daar heb ik geen last meer van.”

zittend bruidspaar in de haven © Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/3.5, ISO 80

Voor goede foto's heb je natuurlijk goede belichting nodig, dus Kate zoekt op trouwlocaties altijd naar plekken binnen en buiten. Ze zegt: “Mooi licht maakt foto's zonder twijfel nog veel mooier en beelden krijgen meteen een romantischere uitstraling, maar je kunt nooit op het licht vertrouwen. Als het licht op een locatie echt niet mooi is, gebruiken we flitsers. We moeten zo snel mogelijk werken, maar wel iets produceren wat het bruidspaar aan de muur zou willen hangen. Klanten verwachten prachtige resultaten en wij moeten die leveren.”

“We proberen tijd te besparen door vanuit dezelfde hoek verschillende brandpuntsafstanden te gebruiken, of met dezelfde brandpuntsafstand vanuit verschillende hoeken te fotograferen”, vervolgt Kate. “Met bredere shots kun je meer een verhaal vertellen, want ook de trouwlocatie en de omgeving zijn een belangrijk onderdeel van de dag. Wij fotografen vinden de achtergrond misschien niet altijd even mooi, maar ook die hoort bij de trouwdag. In zo'n geval gebruiken we langere brandpuntsafstanden voor creatievere beelden en om intiemere foto's van het stel te maken. Hierbij komt de FE 135mm f/1.8-lens goed van pas.”

silhouet van een bruidspaar in de avondschemering © Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3.5, ISO 80

Het laatste element dat ervoor zorgt dat Kate zulke intieme foto's kan maken, is de vrijheid om creatief te werken. Ze zegt afsluitend: “Het is heerlijk om te weten dat ik creatief kan zijn en bijvoorbeeld silhouetten kan fotograferen, en dat ik er dan toch op kan vertrouwen dat het dynamische bereik groot genoeg is om details in de schaduwen naar voren te halen als ik tijdens de nabewerking toch besluit voor een volledig andere stijl te gaan. Het is geweldig dat dat kan, vooral omdat bruiloften zo snel gaan en we maar weinig tijd hebben.”

Uitgelichte producten

Kate Kirkman

Kate Kirkman | UK

"Ik achtervolg altijd het licht. Licht maakt gewone dingen tot iets magisch." - Trent Parke
Brent Kirkman

Brent Kirkman | UK

"Ik achtervolg altijd het licht. Licht maakt gewone dingen tot iets magisch." - Trent Parke

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd