twee vrouwen die een film maken op een winderige helling

Bloom, een cinematische korte film met de Sony FX3

 

Mijn naam is Salomé en ik ben een 27-jarige director of photography (DoP) uit Frankrijk. Ik begon in deze sector als tweede camera-assistent op de set van meer dan 15 films en televisiedrama's. Ik werkte voor zowel internationale producties (Cold Skin van regisseur Xavier Gens, Noureev van regisseur Ralf Fiennes op 16 mm-film) als Franse producties (Celle que vous croyez met Juliette Binoche). Sinds negen maanden ben ik director of photography en werk ik aan korte films, digitale modeadvertenties en documentaires.

Bloom

Toen Sony me de kans bood om een korte film te regisseren met de nieuwe FX3, vroeg ik me af hoe ik optimaal gebruik kon maken van de mogelijkheid om te filmen bij weinig licht en de modus voor een framesnelheid van 100 p. Qua creatieve invulling kreeg ik 'carte blanche', dus ik greep deze kans aan om een eerbetoon te brengen aan de kracht van vrouwen, hun ongelofelijke magie.

Ik dacht meteen aan de film Portrait de la Jeune Fille en Feu, en de realistische weergave van heksen hierin. Daarnaast haalde ik inspiratie uit mijn eigen ervaring. Toen ik klein was, was ik lid van een padvindersgroep voor meisjes die traditioneel een 'totemisation' hield: een overgangsrite die symbool staat voor de overgang van je tienerjaren naar volwassenheid. In Bloom probeerde ik dat moment van vriendschap te laten zien in een gemeenschap waarin vrouwen voor elkaar zorgen. Ik ben zelf lid van het collectief Femmes à la Caméra (vrouwen achter de camera) en de theorie van de 'vrouwelijke blik' staat centraal in het werk van vrouwelijke directors of photography. Laten we verhalen vertellen waarin vrouwen realistischer worden geportretteerd of verhalen die we meer willen zien. Ik zou bijvoorbeeld graag meer verhalen zien over vrouwen die van elkaar houden.

Vrouwen die in het donker rond een vuur dansen

Eerste indrukken van de Sony FX3

Er zijn drie belangrijke aspecten van deze camera die er voor mij uitsprongen.

Om te beginnen ziet de basis-ISO in S-Log3 (ISO 160) er ongelofelijk goed uit. In de avond verhoogde ik de ISO-waarde naar 640, aangezien ik maar één lichtbron had (het vuur, met een papieren lantaarn om het effect te versterken), en ik ontdekte geen ruis in het beeld. Ik deed een test op locatie met Da Vinci Resolve en wist meteen dat ruis geen probleem zou vormen. De zwarttinten zijn diep en ik kon helemaal naar wens met de middentonen en hooglichten spelen.

Ten tweede: het autofocussysteem. De automatische scherpstelling werkt uitstekend, zelfs bij 24 mm. In het begin durfde ik er nog niet helemaal op te vertrouwen, maar toen ik het beeldmateriaal terugkeek, was ik nog steeds tevreden over het resultaat. Ik heb voor alle automatische beelden scherpstelling op één punt gebruikt en de overgangen waren perfect. Het enige moment waarop ik tegen wat moeilijkheden aanliep, was toen het echt donker was. Toen heb ik voor een paar scènes handmatige scherpstelling gebruikt. Uiteindelijk heb ik de belichting een beetje aangescherpt, waarna alles weer werkte zoals het hoorde. Ik moet zeggen: ik was erg onder de indruk.

Het derde en laatste aspect dat ik wil noemen, is de bedienbaarheid. De camera is ook zo licht. De verbeterde handgreep en nieuwe knoppenindeling maken een groot verschil ten opzichte van Alpha-camera's. Met de FX3-camera kun je zonder statief heel dicht bij de acteurs komen, wat voor meer intimiteit zorgt. Die filmstijl spreekt me erg aan.

een groep vrouwen die in de avondschemering op een helling wordt gefilmd

Tijdens de shoot gebruikte stijlen en lenzen

Voor deze korte film wilde ik maar één lens gebruiken: de FE 24 mm f/1.4 GM. Deze geeft de uiteindelijke beelden een heel natuurlijke uitstraling. Ik heb ook een matte box gebruikt zodat ik de hele tijd een groot diafragma kon gebruiken en de veranderende belichting in de scène kon compenseren.

vrouwen die met fakkels rond een vuur dansen

Tips voor filmen met de Sony FX3 en laatste indrukken

Film wanneer je maar kunt. Schrijf je eigen verhaallijnen, laat je vrienden in je films spelen en vertel creatieve en artistieke verhalen die je uitdagen. Leer over de basisprincipes van licht en laat je inspireren door wat er om je heen gebeurt. Dat kan alles zijn, van de sfeer die een straatlantaarn creëert tot fotografieboeken, een film of een tv-serie. Film simpelweg om beter te worden. Deze camera is daar perfect voor en je bereikt er hetzelfde cinematische effect mee als met grotere, duurdere full-framecamera’s die voor films worden gebruikt.

Uitgelichte producten

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd