Sky on Fire
een korte film met de Sony FX6

James Matthews

Mijn naam is James Matthews. Ik ben filmmaker, Youtuber en Sony ambassadeur in Essex, UK. Vanaf mijn 14de is het maken van films mijn passie. In mijn werk laat ik me inspireren door emotionele elementen zoals de natuur, mensen en muziek. Wanneer ik door een combinatie hiervan een bepaald gevoel krijg, dan druk ik dit uit met mijn films.

Sky on Fire

In mijn korte film 'Sky on Fire' neem ik het publiek mee op een avontuur over de indrukwekkende reis van Luke, ons personage. Wanneer je buitengewone momenten beleeft in de natuur, betekent dat dat je buitengewone omgevingen hebt getrotseert tijdens je reis. We volgen Luke op het eiland Madeira waar hij de ruwe omstandigheden trotseert, op weg naar de top van het eiland om de felrode lucht te ervaren.

james matthews gehurkt in de mist met zijn sony fx6

Eerste indrukken met de Sony FX6

Mijn favoriete feature van de FX6 is ongetwijfeld de variabele ND-filter en de automodus. Een onmisbare feature voor mij om de uitstraling van mijn film consistent te houden, zonder in te hoeven leveren op beeldkwaliteit om de juiste belichting te vinden. Met een variabele ND-filter kun je een constante sluitertijd en scherptediepte houden, voor de consistentie die ik zocht.

Nog een verbetering die ik prettig vind tijdens het schieten is de colour science. Dit is de beste die ik ooit heb meegemaakt, afgezien van de higher end Sony bioscoopcamera's (de Venice en de FX9). De kleuren zijn extreem nauwkeurig en zelfs nog beter met het S-Cinetone beeldprofiel en je hebt ook beschikking over 10-bit interne kleurdiepte die het beeld een betere highlight roll-off geeft (je hebt bijvoorbeeld geen clipping in de wolken op een heldere dag). Daarnaast heb je meer flexibiliteit in post-productie.

Een laatste welkome verbetering is de rolling shutter performance. Ik werk heel graag zonder statief, met veel camerabewegingen en pannen. De rolling shutter is bijna niet aanwezig bij deze camera, waardoor ik gemakkelijk die bewegingen kan maken zonder me druk te maken over afbuigende rechte lijnen op de achtergrond.

james matthews houdt zijn sony fx6 met bevestigde 24 105mm lens vast

Beeldresultaat en lenzen tijdens de shoot

Om bepaalde beelden te krijgen, moet je specifieke lenzen met verschillende brandpuntsafstanden gebruiken. Zo kun je uiteenlopende emoties vastleggen om je verhaal te vertellen. Voor deze korte film heb ik de Sony G Master FE 16-35mm f/2.8 gebruikt bij 35mm voor veel beelden. Ik wilde een combinatie maken waarbij je ons personage in close-up ziet, maar ook in zijn omgeving omdat dit een belangrijk element van het verhaal is. Voor close-ups van het hoofdpersonage heb ik de Sony FE 85mm f/1.8 gebruikt. Zo kon ik hem isoleren van de achtergrond en in bepaalde scenes focussen op uitdrukkingen en emoties. Met het snelle f/1.8 diafragma, samen met de full frame sensor van de FX6 en de interne ND-filter, heb ik een bepaald beeld kunnen creëren met hele lage scherptediepte. Op deze manier kon ik het personage isoleren zonder de uitstraling te verliezen. Om de evoluerende emoties van het personage en de veranderende omgeving goed weer te kunnen geven, was het belangrijk om te schakelen tussen deze twee lenzen.

james matthews verandert de menu instellingen op zijn sony fx6

Fotografietips en conclusies voor de Sony FX6

Een snelle tip voor iedereen die werkt met de Sony FX6: vertrouw op de nieuwe variabele ND. Als je een bepaald beeld of uitstraling in je hoofd hebt, doe dan geen concessies om je belichting goed te houden. Door de variabele ND-filter kun je creatiever zijn en heb je meer vrijheid in je fotografiestijl. Deze camera is een prachtige tool voor ons als filmmakers: Full frame, top bij weinig licht, de variabele ND en de sterke 10-bit colour science. Ontworpen om ons te helpen bij het creëren van een geweldige cinematografie en persoonlijke stijl. Je hoeft alleen maar je lichten op te stellen en je kunt beginnen!

Uitgelichte producten
FX6
Sony FX6

FX-6

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL85F18
FE 85mm f/1.8

SEL85F18

SEL24105G
FE 24–105 mm F4 G OSS-lens

SEL24105G

Gerelateerde artikelen


x