grote katachtige die door een met struikgewas begroeid gebied rent in de serengeti

Snelheid en behendigheid

Chris Schmid

Mijn naam is Chris Schmid en ik ben een Zwitserse fotograaf, National Geographic Explorer, filmmaker en cinematograaf die is gespecialiseerd in natuurgeschiedenis op afgelegen locaties en ik richt me voornamelijk op grote katachtigen. Ik heb altijd hetzelfde doel: de natuur in de kern vatten om mensen bewuster te maken van de kwetsbaarheid van de aarde en om de inzet voor natuurbehoud te stimuleren.

Ik heb een passie voor de bescherming van wilde dieren en werk nauw samen met WildAid, een milieuorganisatie uit San Francisco die de vraag naar illegale dierlijke producten wil terugdringen. In 2019 lanceerde ik STAY·WILD™, een webshop met sieraden waarvan 50% van de opbrengst wordt gedoneerd aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor de bescherming van wilde dieren.

Jij was een van de eerste professionele fotografen die de Sony Alpha 1 mochten testen. Wat zijn je eerste indrukken en welke functies springen er voor jou het meest uit?

Toen ik voor het eerst over deze camera hoorde, was ik zo blij dat ik eindelijk de mogelijkheid had om tegelijkertijd op hoge snelheid (tot 30 fps) en met een hoge resolutie (50 MP) te fotograferen. Het beste van twee werelden komt zo samen in één camera. Met de Alpha 1 kan ik eindelijk alles wat ik wil zonder concessies te hoeven doen. Als ik een shoot op locatie heb, kan ik niet de hele tijd terug naar de auto om van apparatuur te wisselen en in sommige situaties kan ik echt maar één camera bij me dragen. Het is zo fijn dat ik nu dezelfde camera kan gebruiken voor alle soorten shots. Wat ik ook een verbetering vind, is het autofocussysteem. Dat is al goed op andere camera's, maar op deze camera is de autofocus zo ongelofelijk snel. Vooral de eye-AF-tracking werkt goed bij grote katachtigen. Beter dan wat ik tot nu toe heb gebruikt. Ook de videofuncties zijn veelbelovend. Dat vind ik belangrijk, want ik ben ook filmmaker.

voor zich uit starende grote katachtige op een rots

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/4.5, ISO 500

Hoe hebben deze technologische verbeteringen volgens jou bijgedragen aan je workflow en creativiteit?

Zoals ik al zei, ben ik erg blij met de combinatie van snelheid en resolutie in één camera. Hierdoor wordt het voorbereiden van shoots veel makkelijker. Ik weet dat ik met de Alpha 1 genoeg snelheid heb om een uniek moment vast te leggen, maar ook genoeg resolutie om de afbeelding bij te snijden als dat nodig is. Dat vind ik vooral belangrijk bij het fotograferen van jagende dieren, want daar gaat alles zo snel en je weet niet precies hoe het gaat lopen. Ook het dynamische bereik van de sensor is handig, want hiermee houd ik zo veel mogelijk details in het frame, zelfs bij lastige lichtomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan foto's met tegenlicht. Ik houd ervan om contrastrijke foto's met tegenlicht te maken, maar hiervoor heb je een goed dynamisch bereik nodig, anders verlies je details in de schaduwen of hooglichten. De Alpha 1 levert op dat vlak verrassend goede resultaten.

jagende leeuwin in het hoge gras

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/4.0, ISO 1000

Welke andere functies zijn voor jou belangrijk en in welk scenario?

Ik was heel nieuwsgierig naar het nieuwe autofocussysteem, vooral vanwege de eye-autofocus voor dieren. Toen ik die eerder testte, was ik nog niet helemaal overtuigd, maar ik was erg onder de indruk van de verbeteringen op deze camera. Inmiddels durf ik volledig op deze functie te vertrouwen. Ik heb bijvoorbeeld vaak in situaties gezeten waarbij een leeuw door het hoge gras liep. Met eerdere Alpha-camera's merkte ik dat de autofocus soms even moest zoeken en in sommige gevallen scherpstelde op een grassprietje, maar met de Alpha 1 bleef de autofocus perfect op de ogen van het dier gericht. Geweldig om dit in actie te zien.

luipaard die op een rots zit en zijn tanden laat zien

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/800s @ f/5.0, ISO 640

Lenzen en accessoires zijn een ander belangrijk onderdeel van fotografie en filmmaken. Welke heb jij gebruikt voor de eerste test en waarom?

Voor deze shoot gebruikte ik de Sony FE 400 mm f/2.8 GM. Ik denk dat 70% van mijn shots met deze lens is gemaakt. Soms heb ik ook een 1.4x converter gebruikt voor extra bereik, waarbij ik geen afname opmerkte in de scherpte of de autofocussnelheid. Ik vind de 400 mm van Sony zo fijn omdat ik hiermee op afstand van de dieren kan blijven, waardoor ze hun natuurlijke gedrag laten zien, en dat ik tegelijkertijd de omgeving kan opnemen in mijn foto's. Naast deze lens gebruikte ik de FE 70-200 mm f/2.8 GM en de FE 100-400 mm f/4.5-5.6 GM. Met deze twee lenzen kan ik iets breder fotograferen en nog meer van de omgeving in het frame opnemen. Ook gebruikte ik nog een FE 16-35 mm f/2.8 GM. Minder dan 5% van mijn shots is met een groothoeklens gemaakt, maar soms heb je er echt een nodig en het resultaat is altijd verbluffend.

babyluipaard die door het hoge gras loopt

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Welk advies zou je beginnende fotografen geven die in jouw voetsporen willen treden?

Als ik één tip mag geven, misschien wel de belangrijkste, is dat om na te denken voordat je de sluiterknop indrukt. Sta stil bij wat je wilt maken en bereiken met dat wat je voor je hebt. Wees selectief en als je geen emotie voelt, is het misschien beter om dat moment voor jezelf te houden. Maak geen foto omdat iets er mooi uitziet, maar om een boodschap en een emotie over te brengen die je met anderen wilt delen.

een troep jonge leeuwen op een rots

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/5.0, ISO 1250

Heb je nog laatste woorden, bedankjes of laatste adviezen voor onze lezers?

Wees jezelf en ontwikkel je eigen stijl en kijk op de wereld. We hebben allemaal een eigen visie en je foto's moeten jouw kijk op de wereld weerspiegelen, niet die van een ander.

Uitgelichte producten

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

“Foto’s zijn krachtig. Je kunt met één foto een emotie vastleggen of een gevoel vanbinnen teweegbrengen.”

Gerelateerde artikelen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd