Basiskennis→ Creatieve stijl

  Creatieve stijl

  Haal nog meer uit uw camera met Creatieve stijl en werk uw foto's in de gewenste sfeer af. Als u Creatieve stijl onder de knie hebt, worden uw foto's meteen sprekender.

  Wat is Creatieve stijl?

  Creatieve stijl is een functie waarmee u vooraf ingestelde beeldstijlen in de camera gebruikt om uw fotografische en artistieke visie te verbeelden. Afhankelijk van het model zijn 6 tot 13 stijlen beschikbaar, zoals Landscape (Landschap) en Sunset (Zonsondergang). U kunt deze gebruiken in de modi P/A/S/M.
  Met digitale afbeeldingen brengt u hetzelfde onderwerp op verschillende manieren in beeld door een aantal parameters van de camera aan te passen, zoals kleurtoon en -diepte, helderheid, contrast en scherpte.
  Met Creatieve stijl behoudt u de optimale balans tussen deze verschillende parameters en kunt u het beeld afwerken zoals u dat wilt.
  Selecteer gewoon de stijl die past bij het thema of de scène die u wilt overbrengen en u krijgt veel meer mogelijkheden voor uw fotografische expressie. Bovendien kunt u met deze speciale functie ook uw eigen artistieke visie op basis van de geselecteerde stijl gebruiken.

  Foto's

  [1] Creative Style: Vivid (Levendig) [2] Creatieve stijl: Sunset (Zonsondergang)

  Foto [1], gemaakt met de stijl Vivid (Levendig), heeft een scherpe afwerking met levendigere en opvallendere kleuren. In foto [2], gemaakt in de stijl Sunset (Zonsondergang), komt de rode tint van de zonsondergang beter tot zijn recht.
  Met Creatieve stijl houdt de camera in opnamen rekening met de wensen van de fotograaf . Als u moeite heeft om de gewenste sfeer in uw opnamen over te brengen, probeer dan verschillende stijlen in Creatieve stijl. Als u een favoriete stijl vindt, kan het interessant zijn om deze als de standaardstijl van uw camera te gebruiken. Zo krijgt uw camera een eigen karakter.

  Wat is het verschil met Scèneselectie?

  Creatieve stijl is een functie waarmee u de afwerking van het beeld aanpast aan uw voorkeuren. Daarentegen is Scèneselectie de automatische opnamemodus die automatisch de optimale parameters bepaalt, zoals het diafragma en de sluitertijd die geschikt zijn voor de geselecteerde scène, en de manier waarop de afbeelding wordt verwerkt. Scèneselectie is een automatische opnamemodus en hierbij kunt u de instellingen van de Creatieve stijl niet wijzigen.

  De verschillen tussen Creatieve stijl en Scèneselectie zijn als volgt:

  Scèneselectie (opnamemodus):

  De camera bepaalt automatisch de meeste instellingen, zoals het diafragma en de sluitertijd. Omdat de instellingen zijn gebaseerd op de geselecteerde scène, kunt u alles aan de camera overlaten en zo eenvoudig prachtige foto's maken.

  Creatieve stijl:

  Met deze functie regelt u de afwerking van het beeld op basis van de scène of uw eigen wensen. De functie is beschikbaar in de modi P/A/S/M en is volledig onafhankelijk van het diafragma, de sluitertijd en de witbalans . U kunt beeldstijlen selecteren die passen bij uw artistieke wensen en de scènes die u fotografeert. Bovendien kunt u de parameters voor de afwerking van het beeld aanpassen aan uw voorkeuren.

  Voorbeelden en vergelijking van Creatieve stijl

  Hieronder ziet u de beschikbare beeldstijlen in Creatieve stijl en de bijbehorende kenmerken. Hoewel de vooraf ingestelde stijlen in de camera per model verschillen, zijn de volgende zes stijlen de meest elementaire.

  • Afbeelding

   Standard (Standaard)

   Dit is de standaard beeldstijl van α. De instellingen, zoals kleurtonen, kleurdiepte (verzadiging) en contrast, worden aangepast aan de talloze onderwerpen en scènes. Dit is handig bij snapshots waarbij u verschillende onderwerpen snel en terloops vastlegt.

  • Afbeelding

   Vivid (Levendig)

   Met de instellingen voor meer verzadiging en contrast krijgt u een scherpere afwerking met meer impact dan bij de stijl Standard (Standaard). Deze stijl is handig om kleurrijke onderwerpen en scènes opvallender vast te leggen. Bovendien worden kleuren levendiger weergegeven, zelfs als het beeld te licht is bij high key-fotografie of als het onderwerp er door bewolking dof uitziet.

  • Afbeelding

   Portrait (Portretopname)

   Deze stijl geeft de natuurlijke huidtinten van vrouwen en kinderen weer. Bovendien geeft deze stijl de huid zachter en egaler weer dankzij de contrast- en scherpte-instellingen voor portretopnamen.

  • Afbeelding

   Landscape (Landschap)

   In deze stijl krijgen de tonen van een blauwe lucht en groene bomen meer nadruk. Bovendien geeft deze stijl dankzij de hogere scherpte-instelling zowel het nabije als afgelegen landschap helder weer. Omdat het contrast en de verzadiging ook hoog zijn, ziet het hele beeld er scherp uit. Deze stijl is geschikt voor natuurfoto's, zoals een blauwe lucht, zee en bergen, en voor onderwerpen met een blauwe lucht als achtergrond.

  • Afbeelding

   Sunset (Zonsondergang)

   Deze stijl geeft scènes met rode tinten, zoals zonsopgangen en -ondergangen, beter weer. De instelling witbalans behoudt de rode tint, waardoor de kleurtinten en de sfeer er heel natuurlijk uitzien. De stijl gebruikt ook een hogere scherpte-instelling om het landschap in de verte duidelijk weer te geven. Als u deze stijl gebruikt om mensen bij zonsondergang te fotograferen, krijgt het resultaat een andere sfeer dan bij de stijl Portrait (Portretopname).

  • Afbeelding

   Black & White (Zwart-wit)

   Met deze stijl maakt u gebruik van de aantrekkingskracht van zwart-wit. Omdat u de kleurinformatie weghaalt, valt het onderwerp veel meer op. Dankzij de contrastinstelling en andere instellingen die passen bij monochrome beelden, krijgt u beelden met een hoge gradatie tinten tussen hooglichten en schaduwen. Deze stijl wordt ook aanbevolen als u bepaalde scènes, zoals nieuwsfoto's, de uitstraling van een documentaire wilt geven.

  Afstemming

  In Creatieve stijl kunt u de vooraf ingestelde stijlen verfijnen. Er zijn drie parameters, Sharpness (Scherpte), Contrast (Contrast) en Saturation (Verzadiging), die u drie niveaus kunt bijstellen. Gebruik deze functie voor de laatste aanpassingen in de afwerking van uw foto's.

  Foto's

  [1] [2]

  Foto [1] is gemaakt met de Creatieve stijl ingesteld op Landscape (Landschap). Op basis hiervan zijn Contrast (Contrast) en Saturation (Verzadiging) aangepast naar de + kant in foto [2]. Na de afwerking is deze foto levendiger en opvallender. Pas niet te veel aan, want dit kan leiden tot een onnatuurlijke afwerking.