Ik ben een stadsjongen. Geboren en getogen in Londen, waar ik al mijn hele leven woon. Toch is er nog steeds iets aan een grote stad waar ik blij van word. Alsof het mijn eigen speeltuin is waarin ik rond kan rennen om alles te verkennen. Er is altijd zoveel te zien en steden ontwikkelen zich continu. Dat biedt zoveel mogelijkheden om creatief te zijn.
Mobiel zijn
Als ik een nieuwe stad verken, wil ik niet iets specifieks fotograferen. Ik fotografeer het liefst met een kleine, lichtgewicht camera en daarom ben ik met de Sony Alpha 7C gaan werken. Die vind ik echt te gek. Hij is klein en weegt bijna niets, maar ik heb wel een full-frame sensor met een geweldig dynamisch bereik en alle kleurprofielen voor video die ik gewend ben om te gebruiken. Ik combineer deze camera vaak met verschillende compacte prime-lenzen, zoals de FE 24 mm f/2.8 G, FE 40 mm f/2.5 G en de FE 50 mm f/2.5 G. De Alpha 7C in combinatie met die kleine prime-lenzen is voor mij een ideale uitrusting, waarvoor ik geen enorme cameratas hoef mee te zeulen. Ik hang de camera gewoon om mijn nek en ga de stad in.
Maar ik gebruik ook graag de Sony Alpha 7R IV voor commerciële opdrachten en geplande projecten, want de hoge resolutie is echt ongelooflijk en geeft me meer mogelijkheden om met het beeld te spelen.
Onderzoek
In de loop der jaren ben ik methodischer gaan werken. Ik doe vooraf veel online onderzoek. Ik merk dat fotografieforums of Instagram interessante locaties of attracties opleveren. Zelfs de satellietkaart of Streetview van Google Maps kunnen handige tools zijn om interessante architectuur te ontdekken: je krijgt zo ongeveer een 360 gradentour zonder dat je je huis hoeft te verlaten!
Maar het draait niet alleen om het vinden van de juiste locatie. Ik moet ook bedenken waar ik moet staan om de foto te maken, dus ik moet meer onderzoek doen naar toegankelijke openbare ruimtes en of ik toestemming nodig heb om op een bepaalde locatie te fotograferen. Vervolgens moet ik ook bedenken wat het beste tijdstip is om het licht te krijgen wat ik wil. Meestal is dat tijdens zonsopgang op zonsondergang of tijdens het ‘blauwe uurtje’, het uur voor zonsopgang of na zonsondergang.
Je eigen stijl vinden
Er bestaan al zoveel foto’s en daarom is het belangrijk om je eigen stijl te vinden, in plaats van dat je een foto van iemand anders namaakt. Ik fotografeer vaak op momenten waarop anderen niet de moeite nemen om foto’s te maken, bijvoorbeeld als het regent of als er veel mist is. Maar een uniek standpunt maakt het grootste verschil: als je een unieke positie kunt vinden vallen je foto’s op tussen de duizenden andere.
Een tip die ik wil geven is om op zoek te gaan naar bars, restaurants of tuinen op daken. Deze plekken bieden meestal een prachtig uitzicht over een stad en je moet vaak wat weten over de omgeving. Voor mij is het perfect om een drankje of hapje met vrienden te combineren met het fotograferen van een prachtige zonsondergang, maar je moet altijd voorzichtig en respectvol omgaan met de horecagelegenheid en de omgeving. Ik vraag toestemming en bied vaak aan om een foto op te sturen die ze mogen gebruiken. De meeste mensen werken mee, dus wees niet bang om dat te vragen.
Soms kun je niet anders dan door een raam fotograferen. Ik gebruik de accessoire Lenskirt. Dat is een grote, zwarte, stoffen kap die je om het uiteinde van de lens doet en met zuignappen op het raam bevestigt. Daardoor heb ik geen last van schittering of reflecties van bijvoorbeeld de camera, of mijzelf!
Wees geduldig
Een van mijn favoriete recente foto’s is van een aantal kinderen die spelen in de mist. Ik heb ongeveer een uur doorgebracht op die plek: gewoon wat straatfoto’s maken, wachten tot er iets gebeurt. Ik wist niet dat deze kinderen rond zouden gaan rennen en in de volgorde zouden gaan lopen zoals je die ziet op de foto. Maar door te wachten en me bewust te zijn wat er om me heen gebeurde, werd mijn geduld beloond. Zodra ik het beeld zag door de zoeker, wist ik dat het ‘de foto’ was.
"Fotografie helpt me de wereld om me heen te verwerken, waarderen en interpreteren."