Wie in de kou wil fotograferen, moet thuis al voorbereidingen treffen. Niet alleen qua camera-apparatuur, maar ook qua kleding. Het is niet nodig om tientallen lagen te dragen, maar wel om de juiste kleding te kiezen. Trek dus niet tien paar sokken aan, maar een paar goede, extra warme sokken, een warme jas, een basislaag van wol en dikke handschoenen. Goede kleding houdt u niet alleen warm, maar biedt ook bescherming.
Onthoud ook dat de verwachte of voorspelde temperatuur twee keer zo koud kan aanvoelen wanneer het waait. En gebruik een goed geïsoleerde fles voor uw water, om te voorkomen dat het bevriest. Anders wordt het lastig om genoeg te drinken!
Gebruik van camera en apparatuur
Als ik fotografeer tijdens het skiën, is 'run and gun' mijn techniek, vergelijkbaar met een reportagefotograaf. Ik kies één lens om met mijn Sony Alpha 1 of Sony Alpha 7R III te gebruiken en ik bevestig de camera aan mijn schouderband. Ik ski met mijn vrienden totdat we de perfecte plek vinden. Daarna ski ik alvast vooruit, laat ik me op mijn knieën vallen en fotografeer ik terwijl ze langskomen. Geen opstelling, geen tweede kansen, maar gewoon fotograferen en doorgaan.
Ik kan eerlijk zeggen dat ik nog nooit een probleem heb gehad wanneer ik mijn camera's van Sony bij heel lage temperaturen gebruikte. Zowel de Sony Alpha 1 als de Sony Alpha 7R III presteert precies hetzelfde als in normale omstandigheden. Natuurlijk gaat de batterij wel wat minder lang mee, maar dat geldt voor alle elektronische apparaten. Daarom zorg ik altijd dat ik genoeg batterijen bij me heb en houd ik ze zo warm mogelijk.
Het shot maken
Wat ik in mijn foto's wil laten zien, is de kracht van de natuur. Voor haar maakt het niet uit of je er bent of niet. De interactie die mensen ermee hebben, is op een ander niveau. Wij zijn onderdeel van de natuur en moeten ons naar haar voegen. Het klinkt afgezaagd, maar wanneer je bij een temperatuur van -13 °C probeert te slapen, met hevige windvlagen en slechts een paar laagjes stof en eendendons die voorkomen dat je onderkoeld raakt, begrijp je het ineens. Dat probeer ik dus te laten zien in mijn foto's: hoe groots de natuur is en hoe klein wij als mensen eigenlijk zijn.
Om dit goed in beeld te brengen, gebruik ik verschillende lenzen. Als ik verhalen of locaties vastleg, of een klus heb waarbij ik snel moet kunnen reageren, gebruik ik meestal zoomlenzen zoals de FE 16-35 mm f/2.8 GM of de FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS. Als ik een specifieke creatieve visie voor ogen heb of een bepaald effect wil bereiken, gebruik ik een prime-lens, zoals de FE 50 mm f/1.4 ZA of de FE 85 mm f/1.4 GM.
Ik kies mijn lens- en belichtingsinstellingen op basis van de omgeving en de weersomstandigheden op dat moment. Nogmaals: de mens is zo nietig. We moeten flexibel zijn en het doen met wat we hebben.
Op sommige dagen is het zo koud dat er geen wolken zijn, of alleen zachte plukjes die de bergtoppen omhullen voor een eenvoudiger silhouet. Dit soort wolken verzachten het licht en maken het makkelijker om tegen het licht in te fotograferen, iets wat ik niet lijk te kunnen vermijden. Sneeuw weerkaatst het licht natuurlijk ook enorm. Als ik mensen of tenten of iets dergelijks fotografeer, weerkaatst de sneeuw het licht alle kanten op. Hierdoor worden schaduwen opgevuld, of ik dat nu wil of niet. Foto's krijgen hierdoor een heldere, luchtige uitstraling.
Er zijn ook dagen waarop de wind flink tekeergaat en de kou is dan behoorlijk uitdagend. Het bovenstaande shot was voor de tenten van Helsport en is gemaakt met de legendarische Børge Ousland. Het was een pittige shoot bij een temperatuur van ongeveer -15 °C en windsnelheden tot ruim 70 kilometer per uur. Op dit soort dagen moet je gewoon accepteren dat dit bij het verhaal hoort en is het simpelweg onmogelijk om te doen alsof iedereen het naar zijn zin heeft. Doordat de wind de sneeuw doet opwaaien, krijg je de kans om een strakke witte achtergrond te gebruiken zonder vormen. De wind kan echter ook het subject blokkeren, waardoor je alleen foto's kunt maken met een breed kader en van heel dichtbij. Het is bizar hoeveel controle de wind en de kou hebben over een shoot.
Een advies dat ik fotografen wil geven om het zich zo comfortabel mogelijk te maken, is om op zoek te gaan naar een shot dat ze afleidt van de kou. Als ik heel geconcentreerd bezig ben met een shoot, doet de kou minder pijn. In elk geval tot de zon ondergaat, want dan wordt het pas ECHT koud.
Niets voelt kouder dan wanneer het donker is.
"Je vindt maar zelden zo veel orde op één plek… Dat heet de natuur."