jongen die glimlachend naar de lucht wijst

Hoe ik fotografeer | Mijn gezin fotograferen

Jan Tichy

Fotograferen wat belangrijk voor je is

Mijn zoon is het gewend om te worden gefotografeerd, maar zomaar een camera voor zijn neus houden, levert nooit de beste foto's op. De meeste mensen 'voelen' de camera en reageren erop. Als ik natuurlijke foto's wil maken van mijn zoon, laat ik hem altijd buitenspelen. En die foto's waren de afgelopen tijd extra belangrijk, want we konden de eerste paar weken onze familie niet zien. Dankzij deze beelden bleven we verbonden zonder samen te zijn.

jongen die op een glijbaan speelt

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Je gezin fotograferen

Maak je voor het eerst familiefoto's? Dan zijn activiteiten met zo min mogelijk beweging een goed begin. Fotografeer het subject bijvoorbeeld zittend, lezend of in gedachten. Op dat soort momenten hebben mensen minder snel door dat je foto's maakt en heb je de tijd om verschillende instellingen uit te proberen. Dat is lastiger als mensen bewegen, met name kinderen.

jongen die glimlachend een glas omhooghoudt

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 320

Ik heb mijn Sony Alpha 9 II altijd bij me. Veel mensen beschouwen die als een camera voor sportfotografie, maar in de praktijk kun je met deze camera alles fotograferen, vooral bewegende subjecten. Zoals elke ouder weet, kunnen kinderen behoorlijk snel bewegen. En ze negeren je vaak als je ze vraagt stil te staan voor een foto. De Alpha 9 II is daarom de ideale camera om foto's van kinderen te maken!

De juiste lens kiezen

Het is natuurlijk belangrijk om de juiste lens te kiezen. Als je normaal gesproken een zoomlens gebruikt, raad ik je aan een lens met een vaste brandpuntsafstand te gebruiken. Hiermee krijg je vaak een groter diafragma, voor betere resultaten bij weinig licht, en een geringere scherptediepte, waardoor het subject goed loskomt van de achtergrond.

jongen met eten rondom zijn mond

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Voor dit soort foto's gebruik ik verschillende lenzen en elke lens heeft iets anders te bieden. Bredere lenzen zoals de Sony FE 24mm f/1.4 G Master, de Sony FE Zeiss Distagon T* 35mm f/1.4 en de FE 35mm f/1.8 zijn fantastisch voor foto's van meerdere mensen tegelijk. Als er iets gebeurt tussen degenen die je fotografeert, krijg je dankzij de groothoek ook wat actie op beeld, maar als je één persoon fotografeert, krijg je vaak veel lege ruimte in het frame. Het lukt dan misschien niet om het subject goed te isoleren, tenzij je erg dichtbij gaat staan.

jongen die door het bos rent

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Langere brandpuntsafstanden zijn handig om een subject uit te lichten, maar doordat ik op meer afstand sta te fotograferen, krijgt mijn zoon makkelijker de kans om weg te rennen. Daar word je als fotograaf én als ouder niet blij van! Voor mij ligt de ideale brandpuntsafstand rond de 50 mm. Hiermee is de afstand tussen ons precies goed en wordt de ruimte eromheen ook mooi natuurlijk weergegeven. Voor veel van de foto's die ik heb gemaakt, heb ik de Sony Zeiss Planar T* 50mm f/1.4 gebruikt.

jongen die met bladeren speelt

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/250s @ f/1.4, ISO 100

Je camera optimaal benutten

Er zijn veel functies op de Alpha 9 II, en op Sony-camera's in het algemeen, die bijdragen aan goede familiefoto's. Een van de belangrijkste functies is de eye-autofocus. Dankzij deze functie kan ik me op de compositie richten terwijl de camera er automatisch voor zorgt dat de ogen perfect scherp worden, ook als ik het diafragma helemaal openzet. Ik heb soms ook de optie voor een kleine flexibele spot gebruikt om scherp te stellen als mijn zoon verder weg was. Met de joystick aan de achterkant kun je heel makkelijk het scherpstelpunt verplaatsen. De AF-tracking doet dan de rest. En met de Alpha 9 II kan ik al deze beelden natuurlijk met 20 fps schieten.

jongen die met een kan water speelt

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/1.4, ISO 100

Ook het kantelbare scherm is handig. Hierdoor kan ik iets discreter werken en de camera lager bij de grond houden, op dezelfde hoogte als mijn zoon. Zo maak ik shots die je met een niet-kantelbaar scherm of via de elektronische zoeker minder makkelijk kunt maken.

jongen die glimlachend naar de lucht wijst

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.4, ISO 100

Qua belichtingsinstellingen gebruik ik bijna altijd diafragmaprioriteit tijdens het fotograferen, samen met de auto-ISO-modus. Ik stel een minimale sluitertijd in voor de auto-ISO, bijvoorbeeld 1/500e seconde, zodat ik zeker weet dat de camera daar niet onder gaat. Alle bewegingen komen dan goed scherp op beeld. Als de camera meer nodig heeft, wordt de ISO-gevoeligheid automatisch verhoogd om de juiste belichting te behouden. Deze instellingen zijn heel handig, want hierdoor hoef ik alleen nog maar na te denken over de compositie.

jongen die glimlachend op de schommel speelt

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 80

Terugblik

Als ik terugkijk, herinneren deze eenvoudige foto's van mijn zoon en mijn gezin me aan de fijne momenten die we samen hebben doorgebracht. Mensen fotograferen die belangrijk voor je zijn en van wie je houdt, is het mooiste fotografieproject ooit. Blijf dat dus altijd doen, want dit is een levenslang project!

Uitgelichte producten

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

"Fotografie gaf me het allergrootste geschenk: de wereld vanuit een uniek perspectief zien. Er is zo veel schoonheid en magie om ons heen die de moeite waard is om vast te leggen. Blijf ernaar zoeken en houd je camera altijd gereed…"

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd