filmmaker die op zijn alpha-camera het frame voor een shot bepaalt

Zapper | Een korte film gemaakt met de Sony FE 50 mm f/1.2 GM

Alan Stockdale

Mijn naam is Alan Stockdale en ik heb sinds 2004 mijn eigen videoproductiebedrijf, Foundlight Productions, waarmee ik creatieve content ontwikkel van concept tot eindresultaat. Ik werk voor veel verschillende klanten, via bureaus of rechtstreeks met merken. Daarnaast ben ik merkambassadeur voor Manfrotto, Litepanels, Atomos, Schneider Kreuznach en Sony, waarvoor ik filmcampagnes heb gemaakt. In de meeste van mijn projecten staat muziek centraal en ik gebruik snelheid en ritme om verhalen te maken die op dat vlak de interesse wekken.

Zapper

Zapper is een kleurrijke korte film die volledig met de FE 50 mm f/1.2 G Master-lens is gemaakt. De film speelt zich af op twee locaties: een speelhal en een parkeergarage met meerdere verdiepingen. Ik kreeg het idee door een eenvoudige foto van een reeks flitsende lampen op de achtergrond van een scène. Met dit frame kon ik optimaal gebruikmaken van het bokeh-effect van deze prachtige f/1.2 Master-prime-lens. In de speelhal zie je een gamer die niet onder de indruk is van het aanbod, totdat hij een retrogame vindt waaraan hij iets te veel plezier beleeft. Zijn enthousiasme irriteert de portier van de speelhal, iemand met wie je geen ruzie wilt, wat tot een onverwachte wending leidt.

Eerste indrukken van de FE 50 mm f/1.2 GM

Omdat deze lens zo'n snel diafragma heeft, was ik alleen van plan om een paar shots te maken met het diafragma helemaal open op f/1.2, om de bokeh te benadrukken. Toen ik de lens echter op de set gebruikte, vond ik het beeld zo mooi dat ik het diafragma volledig open bleef gebruiken. Hierdoor heeft de korte film een heel filmische uitstraling gekregen.

Dankzij de compacte vormfactor was de lens ideaal om met kleinere camera's te gebruiken (zoals de Alpha 7S III) op een gimbal. Ik kon ook heel snel wisselen: op de eerste locatie gebruikte ik een FX6 en op de tweede, waar 90% van de beelden is gemaakt, een Alpha 7S III op een gimbal.

filmmaker die zijn sony fx6 voor zijn oog houdt
Dankzij de combinatie van de full-frame FE-lens en mijn FX6 en Alpha 7S III, kon ik optimaal gebruikmaken van de bizar nauwkeurige autofocus. Ik gebruikte de gezichtsherkenning op de FX6 en de aanraaktracking op de Alpha 7S III, terwijl ik rondliep met een gimbal. Hierdoor bleef mijn subject moeiteloos haarscherp, maar wel met een mooi crèmeachtig bokeh-effect op de achtergrond. De f/1.2-kant van deze lens is prachtig.

Deze twee camera's presteren uitzonderlijk goed bij weinig licht, maar als je ze samen met deze lens gebruikt, kun je in de meeste situaties zelfs moeiteloos in S-Log3 filmen (als je een geringe scherptediepte wilt).

Welke snelle videotips heb je voor toekomstige eigenaren van deze nieuwe lens?

Met deze lens heb je veel keuze qua scherptediepte en in combinatie met de autofocusmogelijkheden op de nieuwere Sony-camera's, kun je rekenen op nauwkeurige, haarscherpe focuspunten. Ik heb in het verleden verschillende f/1.2- en f/1.4-lenzen gehad waarbij ik handmatig moest scherpstellen. Het is dan lastig om precies het gewenste focuspunt te vinden en het kost vaak een paar pogingen voordat je het juiste shot hebt. Als je een Sony-camera met het nieuwste autofocussysteem gebruikt, is de kans veel groter dat je meteen goed scherpstelt op f/1.2. Daarnaast heb je volledige controle over hoe het beeld eruit komt te zien. Omarm de autofocus, ook op f/1.2!

sony alpha 7sm3 op een statiefje

Wil je de Alpha Universe-community verder nog iets vertellen over je ervaring met de nieuwe lens of het filmen van dit specifieke project?

Het was heel leuk om dit project met slechts één prime-lens te doen. Dit is een goede manier om aan je zelfdiscipline te werken, met één brandpuntsafstand. Ik heb een aantal G Master-lenzen en deze prime-lens van 50 mm is een mooie aanvulling voor in mijn tas. Ik ga deze nog veel gebruiken bij toekomstige shoots.

 

Alan Stockdale

Alan Stockdale | UK

Met onze passie voor het creëren van originele verhalen en onze obsessie voor de meest innovatieve apparatuur, maken we filmcampagnes van concept tot eindresultaat.

Uitgelichte producten

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd