Basiskennis→ M-modus (handmatige belichting)

  M-modus (handmatige belichting)

  In de M -modus (handmatige belichting) stelt de fotograaf zelf het diafragma, de sluitertijd en de gevoeligheid in. In de modi P, A en S bepaalt de camera de optimale belichting (beeldhelderheid), maar in de M-modus wordt de belichting bepaald door de gebruikersinstellingen. Deze opnamemodus is handig als u zowel het diafragma als de sluitertijd wilt instellen of als u vuurwerk, een sterrenhemel of andere speciale onderwerpen wilt vastleggen.

  Afhankelijk van het model kan de gevoeligheid in sommige camera's zelfs in de M-modus automatisch worden ingesteld. Als de gevoeligheid is ingesteld op auto, wordt deze automatisch aangepast om de juiste belichting te verkrijgen op basis van het ingestelde diafragma en de ingestelde sluitertijd. Daarnaast kunt u ook belichtingscompensatie gebruiken.

  Display

  Een van de opnamemodi

  Foto

  Brandpuntsafstand: 16 mm (35 mm-equivalent) / F-stop: 2.8 / Sluitertijd: 30 seconden

  Bulbmodus

  Naast de M-modus is er ook de bulbmodus.
  In de bulbmodus blijft de sluiter open zolang u de sluiterknop indrukt. Dit is handig als u de sluiter 30 seconden of langer open wilt houden, bijvoorbeeld wanneer u de lengte van vuurwerksporen wilt vastleggen. Als u de bulbmodus wilt gebruiken, stelt u de sluitertijd in op BULB. Draai de knop in de richting van meer dan 30" om BULB weer te geven.
  Als u met uw vinger de sluiterknop op de camera indrukt, ontstaat er vaak ruis. Gebruik in de bulbmodus daarom een statief en een afstandsbediening.

  Zie de gebruikershandleiding en het handboek van uw model voor gedetailleerde instellingen en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van de bulbmodus.

  Display

  Wanneer de sluitertijd is ingesteld op BULB

  Foto

  Brandpuntsafstand: 28 mm (35 mm-equivalent) / F-stop: 14 / Sluitertijd: 23 seconden