Foto in het spotlicht

Chris Schmid | Een goudkleurig paradijs

Er hing een dikke laag stof in de lucht van het driftige rondrennen en het licht was geweldig. Ik volgde een kudde gnoes tijdens de grote trek, vlak bij de Mara-rivier op de Serengeti in Tanzania. Terwijl ik wachtte totdat de gnoes de rivier zouden oversteken, veranderden ze plotseling van richting en begonnen ze naar het westen te lopen.

Dit gedrag was plotseling, maar niet onverwacht. Gnoes volgen de regen om groenere graslanden te vinden. Ze blijven maar rennen en rennen, onvermoeid. Deze dieren zijn een waar natuurwonder.

Ik keerde snel om en zette de auto zo neer dat ik de foto met tegenlicht kon maken. Voordat ik de sluiterknop indruk, weet ik al precies welk plaatje ik wil hebben. Ik wilde de sfeer vastleggen van het stof, het licht en de hitte. Context vind ik heel belangrijk in mijn foto's. Ik wilde iets dramatisch, iets geheimzinnigs, maar ook iets warms om de unieke Afrikaanse sfeer in beeld te brengen. Soms kan het vanwege de immense omvang best lastig zijn om de trek van de dieren te fotograferen, dus ik besloot de bomen aan de zijkanten te gebruiken om het beeld van de rennende gnoes af te kaderen.

een kudde gnoes op de serengeti badend in oranje licht

© Chris Schmid | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x converter | 1/400s @ f/5.0, ISO 250

Als je weet wat voor foto je wilt maken, kun je de camera op de juiste manier instellen. Voor dit shot gebruikte ik de Sony Alpha 7R IV met de FE 400mm f/2.8-lens en de teleconverter op 1.4x. De brandpuntsafstand kwam hierdoor uit op 560 mm, voor een gecomprimeerd beeld met een diepte-effect.

Ik fotografeer graag met tegenlicht en wil bijzondere foto's maken. Als je met tegenlicht fotografeert, heb je een sensor met een heel goed dynamisch bereik nodig om alle details in de schaduwen en hooglichten te behouden. Daarom gebruik ik de Sony Alpha 7R IV. Het dynamische bereik is fenomenaal. Met deze camera kan ik de situaties die ik voor me zie op de allerbeste manier vastleggen.

Als je wilde dieren fotografeert, krijg je altijd maar één kans, dus ik moet ervoor zorgen dat ik het gewenste shot weet te maken. Het autofocussysteem van de Sony Alpha 7R IV is hiervoor onmisbaar, ook als ik met lastig tegenlicht werk. Daarnaast gebruik ik de elektronische zoeker, zodat ik de belichting en kleur in realtime kan controleren. Wat ik live door de zoeker zie, komt erg in de buurt van de uiteindelijke foto. Hierdoor hoef ik minder vaak foto's terug te kijken en houd ik meer tijd over om te fotograferen.

Ik vind de unieke sfeer in deze foto te gek, en de gevoelens die het beeld oproept. Het lijkt een soort verloren paradijs. De foto is vredig, maar heeft ook iets chaotisch door al het stof en het silhouet van de gnoe. Ik ben zo blij dat ik dit in één foto kon vatten, maar eigenlijk zou iedereen de trek van de gnoes eens met eigen ogen moeten zien.

Uitgelichte producten

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

“Foto’s zijn krachtig. Je kunt met één foto een emotie vastleggen of een gevoel vanbinnen teweegbrengen.”

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd