civetkat die ’s nachts drinkt bij een drinkplaats

In de stille nacht

Will Burrard-Lucas

De Grote Slenk, een rift veroorzaakt door het uit elkaar bewegen van de Afrikaanse tektonische platen, loopt dwars door Kenia. Het klimaat is hier meestal zeer droog, maar in deze vijandige omgeving wonen veel vogels en zoogdieren en liggen wereldberoemde beschermde natuurgebieden. Er is geen betere plek om een nieuw idee te proberen.

“Deze nieuwe benadering van fotografie is gebaseerd op het werk dat ik in de afgelopen jaren heb gemaakt”, legt wildlifespecialist Will Burrard-Lucas uit. “Hierbij werkte ik met cameravallen en flitste ik op afstand. Deze werkwijze bracht beperkingen met zich mee die ik met dit nieuwe project wilde omzeilen.”

Dit keer wilde Will geen vallen gebruiken, maar zelf aanwezig zijn en meer controle over de belichting hebben. Dus maakte hij een waterplaats op de savanne van Kenia en bouwde een schuilplaats met 5 meter hoge verlichtingspalen ernaast! “Ik wilde dat de onderwerpen door het licht loskwamen van de achtergrond voor meer grafische en dramatische portretten die tegelijkertijd een natuurlijke en eenvoudige look hebben. Dus maakte ik een klein verlicht gebied ontworpen om het onderwerp af te laten steken tegen de schaduw.”

een truck met portakabins in de woestijn in kenia
kunstmatige drinkplaats in kenia

Maar eerst moesten de dieren verschijnen. “Ik werk al jaren in dit gebied”, zegt Will. “Ik wist dus dat er een grote diversiteit aan soorten te vinden is. Zoals verwacht waren ze eerst schuw en moeilijk te vinden, maar ik wist dat ze uiteindelijk zouden opdagen. De projecten waarbij je geen idee hebt hoe het gaat aflopen, vind ik het leukst.”

groep antilopen die ’s nachts drinken bij een drinkplaats

© Will Burrard-Lucas | Sony α7R III + FE 135mm f/1.8 GM | 1/250s @ f/1.8, ISO 200

Voor de belichting gebruikte Will een combinatie van diergeschikte technieken en zijn vertrouwde Sony Alpha 1 en lenzen. “Het normale gebruik van de flitser of normale, continue belichting zou mijn onderwerpen afschrikken. Dus gebruikte ik meerdere rode lichten voor het scherpstellen en enkele laag afgestelde reportageflitsers in combinatie met een groot diafragma en hoge ISO. De drinkplaats is maar 5 meter breed, dus had ik wat gebieden afgezet met prikkelbosjes zodat de dieren alleen konden drinken op de plek waar de belichting het beste was.”

een buffel die ’s nachts drinkt bij een drinkplaats

© Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/30s @ f/5.0, ISO 1600

Het geeft altijd een fantastisch gevoel wanneer een dier verschijnt en je set-up goed is voor de foto”, zegt Will. “Je weet nooit welke dieren langskomen of wanneer, maar al het werk en wachten is de moeite waard.”

“De Sony Alpha 1 was mijn hoofdcamera tijdens dit project, samen met de 70-200mm f/2.8 GM OSS II en de 400mm f/2.8 GM-lenzen. Deze camera was perfect voor meerdere redenen”, gaat Will verder. “De geruisloze sluiter is belangrijk, omdat deze de dieren niet verjaagt of verstoord bij hun natuurlijke gedrag. Sony heeft ervoor gezorgd dat de elektronische sluiter gelijkloopt met de flitser, wat fantastisch werkt. Daarnaast heeft de Alpha 1 geen moeite met het herkennen van en scherpstellen op de onderwerpen, zelfs bij zeer weinig licht. Ook de eye-autofocus voor dieren is betrouwbaar. Ik hoef me dus geen zorgen te maken over het verplaatsen van scherpstelpunten of het selecteren van het juiste deel van de kop van het dier.”

een luipaard die ’s nachts drinkt bij een drinkplaats

© Will Burrard-Lucas | Sony α7R IV + FE 400mm f/4 GM OSS | 1/200s @ f/5.0, ISO 1000

“Omdat ik werkte met een gedimde flitser moest ik alles uit de geweldige ISO-mogelijkheden van de Alpha 1 halen”, zegt Will. “Omdat ik geen felle flitser wil gebruiken, is een hoge ISO belangrijk. Het voordeel van de gedimde flitser is dat de batterijen van de lichten minder snel leegraken, dus hoef ik niet midden in de nacht de batterijen te vervangen. Met de Alpha 1 kan ik fotograferen met een ISO van 3200 of 6400, zonder dat ik last krijg van ruis.”

Het is Will gelukt om met deze set-up een selectie geweldige foto’s te maken vanaf de waterkant. “Vanuit het creatieve oogpunt vond ik de nachtfoto’s het interessantst. Maar de foto’s bij zonsopkomst en zonsondergang hebben een ander doel: het tonen van schuilplaatsen zoals deze om meer toeristen aan te trekken. Meer toerisme brengt geld op, ondersteunt de gemeenschap en motiveert natuurbescherming.”

een groep bavianen die met hun jongen drinken bij een drinkplaats

© Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/250s @ f/5.0, ISO 125

De drinkplaats van Will, die samen met Shompole Wilderness is gemaakt, zal ook een rol spelen bij het beschermen van de dieren. Dit gaat verder dan alleen het bieden van vers drinkwater. “Het leven draait hier om waterbronnen. Door deze nieuwe bron kunnen dieren nu ook in deze omgeving leven en eten zoeken. Zo hoeven ze niet 10 kilometer af te leggen naar de volgende waterbron, waarbij ze mogelijk in conflict raken met herders en vee.”

Het project van Will blijft zich ook ontwikkelen. “Ik blijf de drinkplaats bezoeken met mijn Alpha 1 en mijn Sony Alpha 9 met infrarood licht, zodat ik ook in volledige duisternis kan fotograferen”, vertelt Will. “Naarmate de omgeving door de jaren heen verandert, zullen andere dieren deze plek bezoeken. Ik heb genoeg ideeën voor nieuwe foto’s, dus het avontuur gaat door, met mijn vertrouwde Sony Alpha altijd aan mijn zijde.”

Uitgelichte producten

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas | UK

"Ik bestudeer de nieuwste technologie en bedenk me hoe die kan worden gebruikt om wilde dieren te fotograferen op manieren die eerder nog niet mogelijk waren."

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd