Artikel-ID : 00173777 / Laatst gewijzigd : 13-05-2019

Opmerkingen betreffende het gebruik van organische EL-schermen (over beeldretentie)

Wat houdt beeldretentie in?

Organische EL-schermen (OLED) kunnen te maken krijgen met permanente beeldretentie als een afbeelding gedurende een lange periode of dezelfde afbeelding herhaaldelijk wordt weergegeven.
    Ter bescherming van het scherm dient u het gebruik van afbeeldingen die gevoelig zijn voor beeldretentie zoveel mogelijk te beperken en u dient de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

1. Over beeldretentie op het tv-scherm
      2. Functie om beeldretentie op het tv-scherm te verminderen en hoe u het risico van beeldretentie kunt beperken

1. Over beeldretentie op het tv-scherm

Door de kenmerken van het materiaal dat voor organische EL-schermen wordt gebruikt
      om beeldverwerking op hoge resolutie te verkrijgen is het beeldscherm doorgaans gevoelig voor beeldretentie.

Hier volgen voorbeelden van afbeeldingen die beeldretentie kunnen veroorzaken:
      • Inhoud met zwarte balken aan de boven- en onderkant en/of linker- en rechterkant van het scherm. (bijvoorbeeld Letterbox-formaat, 4:3-scherm)
      • Statische afbeeldingen zoals foto's.
      • Videospellen die statische inhoud in een bepaald deel van het scherm kunnen bevatten.
      • Menu's op het scherm, programmagidsen, zenderlogo's, enz.
      • Statische inhoud van toepassingen.
      • Tickers op het scherm, zoals de hoofdpunten in nieuwsprogramma's.

2. Functie om beeldretentie op het tv-scherm te verminderen en hoe u het risico van beeldretentie kunt beperken

1. Functies op het paneel van de tv om beeldretentie automatisch te verminderen en te voorkomen:

Om het tv-scherm te beschermen tegen beeldretentie is deze tv uitgerust met de volgende functies die de toestand van het scherm automatisch aanpassen. Deze functies worden naar gelang de toestand van uw tv automatisch ingeschakeld.
        OPMERKING: Sommige functies kunnen ook handmatig ingeschakeld worden.

2. Verminderen van het risico op beeldretentie:

Als u bij het gebruik van de tv aandacht schenkt aan het volgende, kunt u het risico op beeldretentie op het scherm verminderen.

• Nadat u de tv hebt gebruikt, schakelt u deze via de aan-uitknop op de tv of afstandsbediening uit en laat u de tv de duur van ongeveer een nacht lang uit staan. Het wordt aanbevolen dat u deze handeling steeds uitvoert wanneer u de tv gebruikt.
        • Vul het scherm op door te wijzigen naar Wide-modus en zo de zwarte balken weg te nemen.
          Verkies Wide-modus boven Normaal.
          1. Druk op ACTION MENU (ACTIEMENU) op de afstandsbediening.
          2. Selecteer Wide-modus.
          3. Selecteer Smart, Volledig of Zoom.
        • Schakel de OSD (On-Screen Display) uit door te drukken op de knop DISPLAY (WEERGAVE) en schakel de menu's uit van de aangesloten apparatuur. Voor meer informatie raadpleegt u de handleidingen van de aangesloten apparatuur.
        • Vermijd de weergave van statische afbeeldingen met heldere kleuren (inclusief wit), klokken of logo's op welk gedeelte van het scherm ook.
        • Stel de beeldinstellingen in op basis van de omgevingscondities.
          Voor thuisgebruik wordt Standaard aanbevolen als er inhoud wordt bekeken die regelmatig de zenderlogo's, enz. weergeeft.
          1. Druk op ACTION MENU (ACTIEMENU) op de afstandsbediening.
          2. Selecteer Picture adjustments (Beeldaanpassingen).
          3. Selecteer Beeldmodus.
          4. Selecteer Standaard.