Artikel-ID : 00173777 / Laatst gewijzigd : 07-09-2020

Beeldretentie op OLED-tv's voorkomen

BELANGRIJK: Dit artikel is alleen van toepassing op specifieke producten. Controleer de toepasselijke producten bovenaan dit artikel.

Organische EL-schermen (OLED) kunnen te maken krijgen met beeldretentie als een afbeelding gedurende een lange periode of dezelfde afbeelding herhaaldelijk wordt weergegeven. Dit komt door de kenmerken van de materialen die worden gebruikt voor high-definition beeldvorming. Om uw tv-scherm te beschermen, dient u geen beelden te gebruiken die beeldretentie kunnen veroorzaken.

Oorzaken

• Inhoud met zwarte balken aan de boven- en onderkant en/of linker- en rechterkant van het scherm, zoals Letterbox of een 4:3 hoogte-breedteverhouding
    • Statische afbeeldingen zoals foto's
    • Videogames die statische inhoud in een bepaald deel van het scherm kunnen bevatten
    • Menu's op het scherm, programmagidsen en zenderlogo's
    • Statische inhoud van apps
    • Tickers op het scherm, zoals de hoofdpunten in nieuwsprogramma's

Functies die de kans op beeldretentie automatisch verkleinen

Om het tv-scherm te beschermen tegen beeldretentie is deze tv uitgerust met functies die de toestand van het scherm automatisch aanpassen. Deze functies worden naar gelang de toestand van uw tv automatisch ingeschakeld.

FunctiesHoe voorkomt het beeldretentie?
    Panel refresh (Schermvernieuwing)De functie wordt automatisch uitgevoerd om de uniformiteit van het tv-scherm aan te passen nadat dit langere tijd heeft aangestaan.
    Panel calibration (Schermkalibratie)Hiermee optimaliseert u het scherm of verbetert u het beeld in donkere scènes.
    Pixel shift (Pixelverschuiving)Hierbij verschuift het beeld op het tv-scherm na een bepaalde tijd. Deze functie wordt automatisch uitgevoerd wanneer u deze functie instelt op On (Aan).
    Screen saver (Schermbeveiliging)Deze functie wordt geactiveerd wanneer er gedurende langere tijd geen bewerkingen worden uitgevoerd. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie.
    Functie om de helderheid van het scherm aan te passenDeze functie vermindert geleidelijk de helderheid van het scherm om het te beschermen. Raadpleeg dit artikel voor meer informatie.

Beeldretentie voorkomen

Controleer het volgende om het risico op beeldretentie te verkleinen:

• Volg de stappen op voor het verminderen van beeldretentie of niet-uniformiteit op het scherm.
    • Controleer of er geen zwarte balken of balken voor de beeldverhouding op het scherm worden vertoond.
      1. Druk op de Home-knop op de meegeleverde afstandsbediening.
      2. Selecteer  Settings (Instellingen).
      3. Selecteer Display & Sound (Weergave & geluid) of Display (Weergave).
      4. Selecteer Screen (Scherm).
      5. Selecteer Wide mode (Wide-modus).
      6. Selecteer Wide zoomFull (Volledig) of Zoom.
    • Schakel het on-screen display (OSD) en de menu's van het aangesloten apparaat uit.
      • Druk op de knop DISPLAY (Weergave) op de meegeleverde afstandsbediening om het OSD of het menu uit te schakelen. Controleer de handleiding bij uw apparaat voor modelspecifieke informatie.
    • Vermijd de weergave van statische afbeeldingen met heldere kleuren (inclusief wit), klokken of logo's op welk gedeelte van het scherm ook.
    • Stel de beeldinstellingen in op basis van de omgevingscondities.

Voor thuisgebruik en wanneer er programma's worden gekeken die zenderlogo's weergeven, wordt Standard (Standaard) aanbevolen.

1. Druk op de knop HOME.
      2. Selecteer  Settings (Instellingen).
      3. Selecteer Display & Sound (Weergave & geluid) of Display (Weergave).
      4. Selecteer Picture (Beeld).
      5. Selecteer Picture mode (Beeldmodus).
      6. Selecteer Standard (Standaard).