Foto in het spotlicht

Javier Aznar | Beet van trekmier

Ik was 's avonds laat diep in het Amazoneregenwoud in Bolivia op zoek naar dieren om te fotograferen, met name slangen. Op een gegeven moment kwam ik een groep trekmieren, ook wel roofmieren genoemd, tegen dus ik stopte even om een foto te maken met mijn Sony Alpha 7R IV.

Trekmieren verplaatsen zich meestal 's nachts en het is de taak van de soldaten om de rest van de kolonie tegen roofdieren te beschermen. Ik hield mijn vinger zo dichtbij dat een van de trekmieren me kon bijten, zoals op de foto te zien is. Dat was dan ook mijn bedoeling. Wat niet zichtbaar is, is dat de mier me ook met haar achterlijf steekt op mijn vingertop. Na een paar minuten voelde mijn vinger beurs aan, maar het ergste moest nog komen. Vijf dagen lang was mijn vinger zo opgezwollen dat ik hem niet kon buigen.

Ik had maar heel even de tijd om de bijtende mier vast te leggen met mijn Sony Alpha 7R IV en de FE 50 mm f/2.8-macrolens. Ik vind deze lens erg prettig omdat hij klein en betaalbaar is. Dat is wel zo fijn als ik door een regenwoud of soortgelijk gebied trek.

trekmier op de duim van een mens © Javier Aznar | Sony α7R IV + FE 50mm f/2.8 Macro | 1/250s @ f/14, ISO 320

De uiteindelijke foto ziet er net zo uit als op de camera zelf. Ik gebruikte de APS-C-modus om een beeldveld uit te snijden en nog steeds een foto van 26,2 miljoen pixels te krijgen. Zo kreeg ik al op mijn camera de foto die ik wilde zonder dat ik tijdens de nabewerking nog moest bijsnijden. Omdat het in het regenwoud donker was, gebruikte ik een externe flitser met een lichtverspreider op een statief om de mier en mijn vinger te belichten. De hand met de mier hield ik voor me uit, dus ik kon mijn camera maar met één hand vasthouden. Daarom stelde ik deze in op de minimale scherpstelafstand en bewoog heel voorzichtig heen en weer om te scherp te stellen op de ogen van de mier.

Voor mij is de foto een herinnering aan hoe agressief en fascinerend trekmieren zijn. Mensen letten zo weinig op de kleinere beestjes in de jungle of het regenwoud, terwijl die echt geweldig zijn. Ze zijn zo klein, maar heel sterk. Hun samenleving lijkt zelfs erg op die van mensen, met verschillende hiërarchieën binnen de kolonie en voor elke mier een bepaalde rol. In dit geval besloot een trekmier haar kolonie te beschermen tegen een niet zo snuggere fotograaf, die daardoor niet alleen werd gebeten, maar ook gestoken.

Uitgelichte producten

Javier Aznar

Javier Aznar | Spain

"Om iets te kunnen beschermen en behouden, moeten we eerst weten en leren waarderen wat we te verliezen hebben. Fotografie is een krachtig hulpmiddel om meer bewustzijn te creëren en de wereld om ons heen te laten zien. Ik probeer met mijn camera dieren in hun puurste vorm te laten zien, vanuit een biologisch en tegelijkertijd ook artistiek oogpunt."

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd