Foto in het spotlicht

Maaike Ronhaar | Jevin de Groot van Temple Fang

Ik wist meteen dat dit shot goed was. Een intuïtief gevoel dat ik altijd krijg wanneer ik een geweldig moment heb vastgelegd. Dit is een foto van Jevin de Groot, een van de twee gitaristen van de band Temple Fang. Ik volg de muzikanten al jaren als documentairefotograaf, vanaf het moment dat de band werd opgericht, en dit is de eerste keer dat ik ze buiten Nederland fotografeerde, net over de grens in Duitsland.

De band speelde op het Umsonst & Drinnen-festival in Lohr am Main. Het was een geweldig weekend. Het podium was enorm en er traden veel goede bands op. Dit was in mei 2019 en niemand had toen nog een idee wat ons het jaar daarop te wachten zou staan.

gitarist die met zijn ogen dicht op een podium staat te spelen

© Maaike Ronhaar | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/3.5, ISO 2500

Jevin is zo'n geweldige gitarist. Hij beweegt zijn hele lichaam terwijl hij speelt. Ik ben altijd bang om naar het scherm van de camera te kijken, omdat alles zo snel beweegt tijdens optredens en ik geen moment van hem of de rest van de band wil missen. Deze foto is ook heel bijzonder vanwege de scherptediepte. Jevins gezicht is scherp, maar de rest van het shot is iets vervaagd. Het was een combinatie van goede timing en een beetje geluk. Muziekoptredens zijn altijd lastig om te fotograferen, omdat je nooit weet wat het licht precies gaat doen. Het kan zomaar ineens veranderen.

Ik gebruik op mijn Sony Alpha 7R III altijd dezelfde basisinstellingen, met een sluitertijd van 1/160e of 1/200e seconde en een ver geopend diafragma. Op mijn Sony FE 24-70 mm f/2.8 G Master-lens is dat doorgaans f/2.8 of f/3.5. Deze lens is mijn favoriet, want hij is geschikt voor elke situatie, vooral wanneer ik concert- of documentairefoto's maak. Samen met de sensor van de Sony Alpha 7R III, met 42 megapixels, biedt deze lens me veel flexibiliteit tijdens het fotograferen en nabewerken.

Ik maak foto's vanuit mijn intuïtie en probeer altijd het moment te voelen in plaats van te veel bezig te zijn met mijn positie of hoe de compositie eruitziet. Jevin vertelde me dat mijn foto's als een katalysator werken voor de band. Ze weerspiegelen de manier waarop de bandleden muziek ervaren. Dit is zo'n fijne samenwerking. De flow van de band, het publiek en de energie die vanuit het publiek komt, zijn geweldig. Die energie probeer ik vast te leggen.

Toen ik na de show achter mijn computer zat en de foto's bekeek, begon mijn hart sneller te kloppen. Ik was zo enthousiast over dit shot. Deze foto vat alles samen en elk onderdeel klopt gewoon.

Uitgelichte producten

Maaike Ronhaar

Maaike Ronhaar | Netherlands

"Ik wil door middel van mijn foto's de magie van muziek en de artiesten achter de muziek in beeld brengen."

Gerelateerde verhalen

Meld u aan voor de nieuwsbrief van α Universe

U hebt u geabonneerd op de nieuwsbrief van α Universe

Voer een geldig e-mailadres in

Er is iets fout gegaan

U hebt u geabonneerd